Urătorii au mers din casă în casă și au vestit noul an
În ajunul Anului Nou, prin sate au umblat cete de urători, îmbrăcați în straie naționale, dar și deghizați în urși sau capre. E o tradiție veche, din străbuni, care marchează venirea noului an și care se păstrează mai ales în raioanele de nord - Soroca și Glodeni.

Gospodarii i-au așteptat cu nerăbdare și spun că dacă urătorii le trec pragul, atunci anul care vine va fi unul bun, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
De cum se înserează, urșii și caprele pornesc cu alaiul pe la casele gospodarilor. Cetele de urători vestesc venirea noului an.
„Cinstiți gospodari, primiți căprița? Primim, primim! Bună seara, să trăiți”.
Ca în fiecare an, urătorii pregătesc coregrafii deosebite pentru a impresiona gazdele. Jocul cu urșii simbolizează moartea și reînvierea naturii.
Tinerii spun că le sunt dragi tradițiile strămoșești și de aceea, an de an, merg cu uratul.
„Tradițional, în seara de Anul Nou, noi mereu mergem cu uratul pe la gospodari. Desigur, avem capra, ursul și așa ne străduim să păstrăm tradițiile noastre. Avem o mare plăcere ca să continuăm aceste tradiții cu inima deschisă și suntem foarte bucuroși că avem posibilitatea și gospodarii ne primesc cu inima deschisă”.
Urătorii cu măști tradiționale sunt bineveniți în gospodării pentru că, astfel, tradițiile rămân vii. Tinerii primesc colaci, dulciuri și vin de casă.
Tamara Coșciug, gospodina casei: „Dragilor, vă mulțumim că și în acest an ne-ați trecut pragul. Vă dorim în anul care vine să o duceți și mai bine. S-aveți parte de sănătate, bucurii, succes în toate. Pace în suflet și în țară”.
Valentin Coșciug, gospodarul casei: „Am pregătit pentru dragii urători un vin gustos, după tradițiile noastre. Și pentru că e frig afară, am fiert izvar din vin roșu”.
„Aho, aho și bună seara… urătura să o urăm. Gazdă dragă, cum trăiți? Nu au umblat. Așteptăm copiii. Ei se pornesc prin sat pe la orele 1, este și capră, cal, urs, buhai, cete de colindători mai umblă. Lumea se pregătește. Tradițiile sunt păstrate la noi în sat. Probabil, mai frumoase tradiții decât la noi în satele moldovenești nu pot fi nicăieri”.
Cetele mascate merg din casă în casă, până la răsăritul soarelui, iar a doua zi sunt așteptate cu semănatul.