main logo
1616

Unul dintre cei mai virtuoși chitariști ai Moldovei predă la o cunoscută universitate din SUA

Igor Iachimciuc este cunoscut în lumea muzicienilor de acasă, fiind unul din cei mai virtuoși chitariști și țambalagii pe care-i are Moldova.

Un cunoscut chitarist din Moldova predă la o universitate din SUAFoto: jurnal.md

Talentul i-a fost remarcat încă de pe vremea studenției, când a început să cânte în cele mai populare orchestre de la noi: „Mugurel”, „Folclor”, „Lăutarii”, a petrecut mulți ani în Orchestra „Hora”, condusă de Vasile Eșanu și a colaborat cu o orchestră bulgărească condusă de Petre Ungureanu, dar și cu formația de etno-jazz, „Trigon”, transmite Știri.md cu referire la Jurnal.md.

Membru al Uniunii Compozitorilor din Moldova și Doctor în Compoziție Muzicală, Igor Iachimciuc a vrut să afle cum e viața de compozitor peste hotare, iar în urmă cu 20 de ani a plecat în SUA. Locuiește alături de soția și fetița lor în orașul Salt Lake City, unde compune muzică clasică modernă, cântă la țambal alături de muzicienii americani și predă de 10 ani la Universitatea din Utah compoziția și teoria muzicii.

Igor Iachimciuc s-a născut în or. Edineț, are 52 de ani și este unul din cei mai apreciați lăutari din R. Moldova. La vârsta de 10 ani a început să studieze țambalul la școala de muzică din Edineț, iar de unul singur a învățat să cânte și la chitară.

„Am făcut școala în limba rusă pentru că învățătorii erau mai buni. În Edineț am dus o viață muzicală destul de încărcată. Cântam și în taraf, și la Casa Pionerilor. Locuiam aproape de cimitir de unde auzeam fanfara. Permanent ascultam muzică bună, iar învățătorii mei au fost muzicieni profesioniști. Probabil că m-am născut la Edineț, de aici mi se trage dragostea față de muzică”, își începe povestea Igor Iachimciuc.

Ucenicul țambalagiului Boris Nastas

Cel care l-a învățat arta țambalului și i-a fost mentor în lumea muzicii este Boris Nastas, lăutar care între timp i-a devenit și naș de cununie. Boris Nastas predă și până în ziua de astăzi țambalul la Școala de Muzică „Ghenadie Ciobanu” din Edineț.

„Nu am sânge de lăutar, însă am cântat foarte mult. Am ales țambalul dintr-un motiv foarte simplu: era mai ieftin de studiat. Aproape 2 ruble era să studiezi la țambal, iar 12 ruble la acordeon. Boris Nastas cântă și la acordeon, și i-a zis mămicăi să mă dea la țambal că o să știu a cânta și la acordeon. Însă trebuie să recunosc că acordeonul nu mi-a plăcut atât de mult”, ne povestește muzicianul.

Fiind la Casa Pionerilor a studiat de unul singur și la chitară, instrument la care-i place la fel de mult să cânte ca și la țambal.

Chiar dacă nu toți membri familiei au fost de acord cu profesia care și-a ales-o, Igor Iachimciuc a simțit că muzica este ceea ce știe el să facă cel mai bine.

„Tăticul a decedat când aveam patru anișori. Bunelul a vrut ca eu să fiu zidar și până în ultima zi din viața lui a susținut că am ales o profesie greșită. Chiar dacă la acea vreme deja devenisem un muzician cunoscut.

Din partea mamei toți sunt medici destul de cunoscuți la noi în țară, iar eu sunt unicul care sunt muzician din familia noastră”, susține lăutarul.

A renunțat pe o vreme la muzică, dar…

Chiar dacă pe parcursul anilor s-a convins de faptul că muzica nu este o profesie care să îi aducă o stabilitate financiară, Igor Iachimciuc primește o satisfacție enormă de la ceea ce face.

Nu regretă nici pentru o secundă că a ales acest drum, chiar dacă a fost o perioadă când a încercat să trăiască fără muzică și nu i-a reușit.

Ca să devină un țambalist virtuoz exersa în fiecare zi câte patru ore. Nu avea propriul instrument, ci împrumutase unul vechi de la școala de muzică.

„Tăticul când a decedat, a lăsat o casă neterminată, unde am și pus țambalul. Când era cald, exersam acolo, iar când era frig, îl aduceam în căsoaie. La Edineț am cântat cu cei mai buni lăutari, iar când am ajuns la Chișinău, la toți li se părea că sunt rus. Am dat la Colegiul „Ștefan Neaga” pentru că acolo veneau majoritatea muzicienilor din sate și raioane”, ne declară muzicianul.

Printre primii care a cântat la chitară într-o orchestră de folclor

Din timpul studiilor a început să cânte în orchestrele de muzică populară. A petrecut mulți ani la Orchestra „Hora” condusă se Vasile Eșanu, a cântat și într-o orchestră bulgărească dirijată de Petre Ungureanu, au urmat orchestrele „Mugurel”, „Folclor” și „Lăutarii”.

„Pe timpul Uniunii Sovietice, toate uzinele aveau orchestre, iar eu am cântat în majoritatea din ele. Unde se putea de cântat – cântam. Am avut parte de o perioadă extrem de interesantă. Student fiind, câștigam mai bine ca în perioada când absolvisem Conservatorul”, își aduce aminte chitaristul, precizând că în acea vreme chitara nu era un instrument prea întrebat în rândul instrumentiștilor de muzică populară.

„Era un instrument mai mult clasic, iar cu timpul a început să devină popular și multe orchestre o adăugau. Eu am fost printre primii care a cântat la chitară într-o orchestră de folclor”, susține lăutarul.

Vasile Goia, conducătorul muzical şi prim-dirijorul orchestrei Ansamblului de dansuri populare „Joc” a fondat în acea vreme orchestra „Doina Moldovei”, iar Igor Iachimciuc a fost invitat să cânte la chitară.

„De atunci a început activitatea mea la acest instrument”, își mai aduce aminte domnia sa.

A cântat și într-o trupă rock

O perioadă bună a făcut echipă și alături de muzicieni care cântau rock adevărat, iar între timp a început să practice și jazz.

La Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a studiat de două ori: prima dată ca țambalist, iar a doua oară în calitate de compozitor. În perioada ultimelor studii a primit invitația de la Anatol Ștefăneț de a se alătura formației Trigon. A acceptat o colaborare temporară care a durat un an, un an despre care spune că a fost unul plin de turnee.

„Ca și chitarist eram respectat mai mult. Spun acest lucru deoarece țambaliști erau mai mulți. Însă chitariști care posedă jazzul și muzica populară nici în ziua de azi nu sunt mulți. Cât am fost în Moldova, niciodată nu am dus lipsă de lucru. Dacă nu mă duceam la clape, mă duceam cu chitara ori în calitate de vocalist”, declară muzicianul.

În opinia lui Igor Iachimciuc, cel mai bun chitarist din Moldova, în lumea muzicii populare este Andrei Prohniţchi.

Compune muzică clasică modernă

Într-o bună zi a început să compună muzică clasică modernă, iar cu timpul a devenit membru al Uniunii Compozitorilor din Moldova. Văzând că acasă nu sunt multe oportunități pentru muzica care o crea, și-a zis să afle cum e viața de compozitor peste hotare.

Și a plecat în America, țară în care se află de 20 de ani. Locuiește în orașul Salt Lake City alături de soția și fetița lor.

Fiind acolo, a făcut studiile universitate de doctorat în compoziția muzicală, iar de 10 ani predă compoziția și teoria muzicii la Universitatea din Utah.

„Sunt destul de respectat aici, muzicanții mă știu și mă solicită la evenimente. Nu mai vorbesc de faptul că e plăcut când cineva îți comandă muzica. Ultima mea piesă a fost interpretată acum două săptămâni și a fost primită destul de bine. Muzica pe care o compun continuă să fie ascultată și admirată, iar acest lucru este cel mai important. De când am plecat nu îndrăznesc să trimit lucrările mele pentru considerații în Moldova deoarece înțeleg că compozitorii locali au nevoie să-ți promoveze lucrările lor.

Aici îmi câștig existența mai mult cu țambalul deoarece în America este mama chitariștilor”, povestește lăutarul nostru.

Soția sa, Natalia, este acordeonistă, însă nu profesează în domeniu, pe când fetița lor, Olivia (11 ani), cântă foarte bine la flaut.

Cum demult nu a fost în Moldova, Igor Iachimciuc își programează o vacanță pentru luna august.

„Am nevoie ca să mă întorc pe o vreme la Edineț, să mai stau acolo de unde mi se trag rădăcinile. Am vorbit deja cu băieții ca să mă ia la niște nunți. Mi-i dor să retrăiesc emoțiile de altădată”, conchide Igor Iachimciuc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării