Unul dintre cei mai deștepți tineri din Moldova: Notele nu te definesc
Nikita Chiosa este unul dintre absolvenții de anul acesta ce a susținut pe nota 10 toate examenele de BAC. El este olimpic internațional la biologie și în ultimii ani de liceu nu a luat nici măcar o notă de 9. În cadrul unui interviu, tânărul a vorbit despre planurile sale de viitor, decizia de a deveni inginer, deși majoritatea îl vedeau în medicină, intenția de a studia inclusiv peste hotare, hotărând totuși să muncească în Republica Moldova.

Când a aflat rezultatele la Bacalaureat, Nikita era foarte fericit. „Era ora 7 dimineața. Am deschis, am văzut rezultatele și am rămas mulțumit de ce am văzut. Am avut un sentiment plăcut, căci am înțeles că anii mei de liceu au culminat într-un rezultat foarte frumos. Mama și tata erau foarte bucuroși”, a spus tânărul în cadrul interviului „Fără Protocol” cu Dorin Galben, transmite Știri.md.
Pe lângă faptul că a susținut BAC-ul cu 10 pe linie, în toți anii de liceu, Nikita nu a avut nicio notă mai mică de 10. Cu toate acestea, el susține că scopul lui nu era să aibă doar note de 10.
De mic copil era foarte curios. Adresa o mulțime de întrebări părinților, iar când a ajuns la școală, el era fericit că putea să afle mai multe lucruri interesante de la profesorii săi.
„La baza perseverenței mele a stat pasiunea de a învăța, de a cunoaște mai multe lucruri, de a afla ceva nou. Îmi plac științele reale mult, dar iubesc și istoria. Chiar la temele care nu sunt legate de științe sau de descoperiri, întotdeauna este ceva nou, care mă poate ajuta să aflu altceva”, susține tânărul.
Contează notele?
Notele nu definesc o persoană, consideră el: „Notele sunt doar un indicator care arată că copilul știe atât acum, la acest indicator. Nu trebuie să legăm strict copilul de notă, pentru că aceasta nu este o abordare corectă. Notele sunt necesare mai mult pentru a măsura progresul elevului în timp, pentru a vedea dacă situația e bună sau dacă el are nevoie de ajutor pentru a înțelege ceva”.
Tânărul este convins că „notele nu reprezintă persoana și nu captează întreaga sa personalitate”.
A fost floare la ureche BAC-ul?
Nikita menționează că, în acest an, BAC-ul nu a fost atât de ușor. Totuși, el a subliniat că testele au fost elaborate foarte bine, cu exerciții clare și bine alese. Cât despre nivelul de complexitate, el zice că a fost unul potrivit.
La matematică, Nikita a acumulat punctajul maxim, iar la limba și literatura română - 96 de puncte, aproape la limită.
„La examenul de română, 20 de puncte din 100 se acordă pentru corectitudine. Evident că aceeași scăpare de virgulă, pe parcursul întregului test, se adună. Eu mă străduiesc mereu să citesc înainte să dau testul, dar uneori îmi scapă și mie. Este inevitabil.”
Percepția că un olimpic sau un elev de nota 10 nu face nimic altceva decât studii
Nikita povestește că, la școala la care a studiat, elevii sunt ocupați practic de dimineață, de la ora 08:00, și până seara. În acest timp, elevii reușesc să-și pregătească temele pentru acasă. În timpul olimpiadelor, regimul său se modifică un pic, pentru că trebuie să lucreze mai intens la un anumit obiect.
Cât despre viața personală, Nikita petrece mult timp alături de prietenii săi. „În weekend ies cu prietenii în oraș. Seara pot să privesc un film, pot sta cu familia, nu este doar învățătură. Eu pun accent pe echilibru.”
De asemenea, Nikita preferă ca în weekend să plece în sat, unde poate petrece timpul în natură, pentru a-și reîncărca bateriile.
Ce e bun și ce e mai puțin bun în sistemul nostru de educație
„Aș vrea să vorbesc despre sistemul notelor. Din câte știu, în alte țări notele se pun altfel. Sunt sisteme mult mai complicate, după părerea mea. La noi totul este mai simplu și îmi place. De asemenea, sunt fericit când văd că manualele noastre sunt actualizate, mai ales manualele din domeniile științelor”, spune tânărul.
Totuși, el ar schimba un lucru: „Ar fi bine dacă la profiluri s-ar pune mai multă atenție pe unele obiecte. De exemplu, la profilul uman să fie mai multe lecții de română, de istorie”.
De asemenea, potrivit lui, tinerii au prea multe teme pentru acasă, dar aceste provocări sunt necesare pentru studiile viitoare ale unui elev. „Când mergi la universitate, volumul este mult mai mare. Cred că școala ne pregătește de asta.”
Cum a luat medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Biologie
Pe lângă faptul că Nikita avea mereu note bune la liceu și rezultate frumoase la olimpiadele din Republica Moldova, în anul 2023, acesta a câștigat medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Biologie.
„Sunt onorat să-mi reprezint țara. Am mers la Olimpiada Internațională de Biologie și în anul 2022. Atunci am înțeles că trebuie să depun mai multe efort, pentru a merge în următorul an și pentru a cuceri o medalie”, menționează tânărul.
El spune că, începând cu clasa a 9-a, fiecare elev poate participa la o olimpiadă republicană. Pentru a ajunge la olimpiada republicană, elevii trebuie să treacă prin mai multe etape: olimpiada raională, cea națională etc. Ulterior, dintre cei mai buni este aleasă o singură persoană, care poate merge la olimpiada internațională. Acolo la fel sunt mai multe etape, procesul fiind destul de complex.
„Când ajungi acolo, există un pic de presiune. Este complicat să interacționezi cu toți acei tineri, veniți din diferite colțuri ale lumii. Este o experiență inedită să comunici cu toți acei tineri”, spune el.
La olimpiada internațională, testele sunt complicate, zice Nikita. La olimpiada de biologie sunt și probe teoretice, și probe practice. Acolo nu se pune accent doar pe abilitățile de memorare ale elevului, ci și pe gândirea critică a elevului.
Planurile de viitor și decizia de a studia la inginerie
Nikita încă nu a luat o decizie finală, însă una dintre opțiunile sale este de a rămâne acasă, pentru a-și continua studiile la o universitate din Chișinău. Totuși, el a aplicat și la universități din țări străine.
Domeniul pe care îl va alege în viitor este ingineria chimică. De asemenea, tânărul este interesat și de ingineria biomedicală sau de medicină.
„Întotdeauna era evident că eu mă voi specializa într-un domeniu legat de biologie. Părinții m-au susținut când au aflat de decizia mea. Chiar dacă se vorbește mult despre AI, că fură joburile, eu cred că anume inginerii vor beneficia de ajutorul AI în proiectele lor și în ceea ce doresc să întreprindă”, afirmă tânărul.
Poți să te bucuri de lucruri simple atunci când cunoști atâtea?
„Probabil că noi nu suntem primii oameni care și-au pus astfel de întrebări. De-a lungul timpului au apărut foarte multe școli de gândire, multe ideologii despre ce înseamnă viața și care e scopul vieții. Sunt păreri mai pesimiste, care susțin că viața noastră nu are un sens, sunt percepții precum existențialismul, care spun că trebuie să ne trăim viața și să ne găsim scopul în viață. Cred că este foarte important să găsim acele lucruri mici. Este foarte important să avem un scop, să lucrăm pentru acest scop, dar, în același timp, nu trebuie să uităm că trebuie să și trăim. Trebuie să ne bucurăm de tot ce ne înconjoară”, conchide Nikita.
Urmăriți tot interviul în continuare:
Video: Youtube/GALBEN