main logo
7515

Universitatea Pedagogică de Stat acuză Procuratura Anticorupție: O petiție a fost lansată

Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău (UPSC) acuză Procuratura Anticorupție că încearcă să preia mai multe blocuri de studii, situate pe strada Iablocikin nr. 5 și Doina nr. 10 din Capitală, pentru a-și stabili un nou sediu.

Universitatea Pedagogică de Stat acuză PA: O petiție a fost lansatăcolaj Știri.md

Reprezentanții universității au lansat o petiție către înalții demnitari ai statului, cerând oprirea acestui proces, subliniind că este o amenințare la adresa autonomiei universitare și a drepturilor profesorilor și studenților, transmite Știri.md cu referire la ziua.md.

„Comunitatea academică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău își exprimă dezacordul total față de acțiunile abuzive și intențiile de a amplasa Procuratura Anticorupție în blocul de studii din strada Gh. Iablocikin nr. 5/ Doina 104 și evacuarea forțată a studenților și a profesorilor din laboratoarele de cercetare construite cu multă trudă și efort pe parcursul mai multor zeci de ani. Suntem profund dezamăgiți, bulversați de abordarea discriminatorie, nedemocratică, mai ales în parcursul european și al statutului de țară candidat, în care autonomia universitara, drepturile omului și respectarea legilor sunt condiții principiale. Suntem profesorii care-și merită drepturile și respectul cuvenit și nu vom tolera nedreptățile și umilințele la care suntem supuși”, se arată în petiție.

UPSC, singura instituție de învățământ superior pedagogic din Republica Moldova, a făcut apel la principiile autonomiei universitare și a subliniat că toate cheltuielile de renovare și dotare a spațiilor respective au fost suportate din resurse proprii, fără implicarea bugetului de stat, cu eforturile și sacrificiile cadrelor didactice, și sunt esențiale pentru desfășurarea activităților de predare, cercetare și formare profesională.

„În 2022, reprezentanții Guvernului Republicii Moldova ne convingeau că reforma care ține de învățământul superior nu presupune vinderea ori transmiterea în gestiune a blocurilor de studii renovate în folosul unor grupuri de interes. Actualul Guvern are alte viziuni în raport cu reforma universitară? Să înțelegem că interesul față de infrastructura singurei universități de profil pedagogic din țară, care formează peste 80% de cadre didactice din învățământul de toate nivelurile este mai atractiv decât multitudinea de spații neutilizate din alte entități? Se creează impresia că „interesul” pentru ridicarea prestigiului de profesor este de fapt doar la nivel declarativ, în realitate se vrea distrugerea acestei instituții, demotivarea și alungarea din sistem a pedagogilor din universitatea pedagogică!”

Reprezentanții universității au atras atenția că acțiunile Procuraturii Anticorupție sunt în contradicție cu legislația națională și internațională, care garantează autonomia universitară și proprietatea instituțiilor de învățământ superior asupra propriilor lor bunuri. De asemenea, au subliniat că această intervenție amenință stabilitatea și continuitatea procesului educațional, punând în pericol viitorul învățământului superior pedagogic din țară.

„Este un semnal periculos din moment ce organele (întreținute exclusiv din bugetul de Stat), care ar trebui să fie garantul respectării drepturilor, își doresc să preia abuziv spațiile dotate din contul profesorilor (instituția fiind la autogestiune și autofinanțare)”, mai declară reprezentanții universității.

Reprezentanții Procuraturii Anticoruție nu au comentat deocamdată acuzațiile.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării