Uniunea Juriștilor lansează o platformă pentru observarea alegerilor
Uniunea Juriștilor anunță lansarea unei misiuni independente de monitorizare a procesului electoral în Moldova, menită să asigure corectitudinea și transparența alegerilor. Totodată, a fost creată platforma online monitorizez.eu, unde cetățenii vor putea sesiza abaterile în procesul electoral în cadrul alegerilor parlamentare din 28 septembrie.

Președintele Uniunii Juriștilor din Moldova, Maxim Lebedinschi, a declarat, în cadrul unui eveniment public, că pentru Uniunea Juriștilor calitatea de observator reprezintă o onoare și o oportunitate de a ajuta cetățenii Republicii Moldova să se convingă de corectitudinea procesului electoral, transmite Știri.md cu referire la IPN.
Scopul declarat al misiunii este să asigure o evaluare independentă, imparțială și profesionistă a procesului electoral. Vor fi monitorizate respectarea cadrului legal, procedurile electorale în ziua votării, respectarea drepturilor fundamentale, etapele premergătoare și ulterioare ale alegerilor. De asemenea, vor fi documentate eventuale nereguli și vor fi elaborate recomandări pentru îmbunătățirea proceselor electorale. Misiunea va informa autoritățile publice cu privire la monitorizări și le va oferi recomandări.
Maxim Lebedinschi a dat asigurări că misiunea de observare este independentă de partidele politice sau concurenții electorali, iar observatorii nu susțin niciun partid politic. Misiunea va include observatori naționali pe termen lung, o echipă centrală de coordonare și observatori locali pe termen scurt. Aceasta va monitoriza mass-media, rețelele sociale, autoritățile publice centrale și locale, autoritățile electorale, concurenții electorali, partidele politice și alegătorii.
Totodată, accesul către platforma www.monitorizez.eu va fi deschis tuturor cetățenilor. După ce sunt semnalate problemele pe platformă, o echipă de analiză validează și clasifică incidentele, lucru care ajută la o monitorizare riguroasă.
Patroklos Georgiadis, reprezentantul Organizației Internaționale Organziația Europeană de Drept Public, menționează că semnificația alegerilor într-o democrație parlamentară este constituită din mai mulți piloni, printre care: reprezentarea, suveranitatea, responsabilizarea, legitimitatea democratică și altele. În opinia sa, rolul alegerilor într-o democrație precum Moldova este important pentru funcționarea relevantă a sistemului politic.
Profesorul universitar la București Marieta Safta consideră că alegerile reprezintă exercițiul fundamental al suveranității, care aparține poporului. Ea a salutat implicarea societății civile în monitorizarea alegerilor. În opinia sa, experiența României poate fi de ajutor, deoarece a traversat în ultimele decenii etape esențiale în consolidarea democrației. Ea a adăugat că este esențial ca Moldova să-și apere cu luciditate parcursul european și valorile care-l fundamentează, iar această apărare începe cu organizarea și supravegherea unui proces electoral corect.
Bugetul planificat pentru misiunea de observare va fi asigurat de agenții economici care susțin activitatea Uniunii Juriștilor. Deocamdată, Uniunea Juriștilor susține că nu poate face publică o cifră a bugetului aplicat pentru misiunea de observare.