Unii agenți economici vor putea scăpa de controlul calității fructelor și legumelor proaspete
Agenții economici vor putea beneficia de certificate de scutire a controlului calității fructelor și legumelor proaspete. Un proiect în acest sens a fost aprobat în prima lectură de către 57 de deputați.

Potrivit documentului, pentru a beneficia de un certificat de scutire a controlului calității, agenții economici trebuie să obțină un scor de cinci puncte ca urmare a cinci controale consecutive privind conformitatea calității fructelor și legumelor proaspete; să dispună de un sistem de autocontrol al calității; să nu dețină înregistrări în cazierul juridic despre săvârșirea unor infracțiuni în legătura cu activitatea sa economică, precum și nu existe nicio decizie oficială prin care să fi constatat că agentul economic a încălcat legislația vamală sau fiscală în ultimii trei ani, transmite Știri.md.
Certificatul va avea un caracter facultativ și va putea fi utilizat pentru produsele destinate importului, exportului sau pentru confirmarea suplimentară a conformității cu standardele de calitate aplicabile.
De menționat că documentul va fi emis pentru o perioadă de până la doi ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă un an.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) va avea obligația de a menține о evidență publică a certificatelor eliberate și de a verifica respectarea condițiilor necesare. În cazul constatării neconformităților, certificatul va putea fi retras.
„Noile modificări clarifică și criteriile de includere a agenților economici din sectorul fructelor și legumelor în baza de date administrată de ANSA. Astfel, anumite categorii de agenți economici vor fi exceptați de la această obligație. Printre aceștia se numără persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități limitate la transportul mărfurilor sau la vânzarea cu amănuntul a unor cantități reduse de produse, având suprafețe cultivate de până la 0,1 hectare și comercializând maximum 5.000 de kilograme de legume și fructe.
De asemenea, sunt exceptați de la înregistrare producătorii care vând produse în piețele angro sau piețele producătorilor din zonele de producție, precum și cei care transportă legume și fructe între piețele angro, unitățile de prelucrare, spațiile de depozitare sau ambalare, atât timp cât aceste operațiuni au loc în aceeași zonă de producție”, se arată într-un comunicat al Legislativului.
În context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare subliniază că această modificare este esențială pentru reducerea sarcinii administrative asupra micilor producători și comercianți. De asemenea, aceste reglementări contribuie la o mai bună organizare a pieței, concentrând eforturile de control asupra agenților economici care desfășoară activități de amploare și sunt direct implicați în distribuția pe scară largă a produselor.
Inițiativa legislativă va fi propusă spre adoptare Parlamentului și în lectura a doua.