main logo
1762

Unde a dispărut Vladimir Vitiuc? Surse: Ar putea fi achitat

Unde este Vladimir Vitiuc? Ce s-a întâmplat cu așa-numitul „cardinal din umbră” al mun. Bălți, care la începutul acestui an a fost reținut pentru îmbogățire ilicită. Acesta nu a putut să justifice proveniența a aproape 3 milioane de lei. Sunt surse care declară că, în curând, Vladimir Vitiuc ar putea fi achitat.

Unde a dispărut Vladimir Vitiuc? Surse: Ar putea fi achitat

După ce a stat în arest în cadrul Penitenciarului nr. 13 din Capitală, Vladimir Vitiuc a trecut în arest la domiciliu, apoi i s-a oferit libertatea. Potrivit Procuraturii Anticorupție, fostul deputat are calitatea de învinuit în dosarul îmbogățirii ilicite și este obligat să nu părăsească țara, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

„La momentul actual, pe dosar careva soluție nu a fost adoptată, persoana în continuare are calitatea de învinuit și are măsură preventivă. De ce durează urmărirea penală? Deoarece așteptăm rezultatele investigațiilor financiare paralele de la Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale. Este o tactică de urmărire penală. Pe asemenea dosare, mai ales pe dosarele de îmbogățire ilicită, este crucială proba respectivă – procesul-verbal al investigațiilor financiare paralele. Până la urmă, ei dau datele contabile-financiare care indică cât omul a cheltuit și cât a avut”, a declarat Victor Furtuna, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție.

În ultima declarație de avere și interese personale depusă la Autoritatea Națională de Integritate pe data de 27 iulie 2021, Vladimir Vitiuc indică că ar avea în proprietate doar un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009). Acesta declara că nu are în proprietate vreun imobil sau terenuri agricole, scrie nordnews.md.

În realitate Vladimir Vitiuc, care este cunoscut pentru traseismul său politic (a fost deputat PCRM, ulterior a trecut la PDM, iar de la democrați a trecut în tabăra Partidul Politic ȘOR) ar fi deținut ani buni o casă de lux, amplasată în satul Sângureni, raionul Râșcani. Casa nu se regăsește în niciuna dintre declaraţiile de avere și interese personale depuse de Vitiuc din 2009 încoace.

Foștii vecini ai lui Vitiuc ne-au spus că dânsul a fost proprietarul casei de pe strada Centrală, doar că acesta nu a mai apărut prin zonă de mult timp.

„Acum nu știu cine este proprietarul casei, dar cândva a fost Vitiuc. Venea cu o mașină bună”, a declarat unul dintre vecini.

Alt vecin ne-a mărturisit:

„A trăit aici mult timp, iar recent a vândut casa. Inițial a fost o căsuță mică, iar între timp a demolat-o și a reconstruit-o. Au locuit aici, apoi a vândut casa lui Zahar.”

Acest imobil impresionat pe care Vitiuc a dorit să-l vândă chiar primarului de Bălți, Renato Usatîi, a fost cumpărat fictiv de cel mai bun prieten de afaceri – Zahar Șundeacov.

Din actele cadastrale aflăm că imobilul principal din curte – casa individuală de locuit este construită pe un teren de 6 ari, care are destinația de lot pomicol. Imobilul are o suprafață oficială de 140,3 m.p. Totodată, la Cadastru sunt înregistrate și două construcții accesorii: de 12,6 şi, respectiv, 13,8 m.p.

Din cauza gardului înalt, construcțiile din curte nu se văd din stradă. Poate fi observat doar imobilul cu două niveluri.

Oficial, Anna Vitiuc a avut dreptul de folosință a imobilului începând cu anul 2007, iar familia Vitiuc a deținut simbolul până în anul 2012. În urma unui contract de vânzare-cumpărare din 8 august 2012, noul proprietar al imobilului a devenit Alexei Woloschenko, un om de afaceri din Bălți.

Coincidență sau nu, în anul 2019, imobilul trece în proprietatea Clavdiei Șundeacova, mama lui Zahar Șundeacov, numele căruia a intrat în gura presei după ce site-ul scheme.md a scris că acesta, împreună cu Vladimir Vitiuc, ar fi deținut neoficial o întreprindere – SRL „AMPARICOM”, specializată în achiziționarea și comercializarea produselor agricole.

Totodată, Vladimir Vitiuc ar fi proprietarul unui imobil nefinisat de pe str. Cireșilor, 31 din Chișinău. Din actele cadastrale aflăm că imobilul principal din curte – o casă nefinalizată construită pe un teren de 6.4 ari. Construcția nefinalizată are o suprafață oficială de 306,6 m.p.

Conform documentului, în urma contractului de vânzare/cumpărare din anul 2013, proprietarul terenului, dar și construcției nefinalizate a fost Rogulschi Stanislav (cunoscut şi ca Stas Rogulschi). Din surse demne de încredere, am aflat că Vladimir Vitiuc Stanislav și Stanislav Rogulischi sunt prieteni din copilărie.

Cel din urmă este originar din Bălţi şi este fost colonel al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Controversatul Rogulschi a fost şef al securităţii personale a primarului de Bălți, Renato Usatîi.

Cu toate acestea, în anul 2018, noul proprietar devine compania austriacă MD-IMMOBILIEN GmbH. Este de menționat faptul că compania respectivă ocupă un loc de top în clasamentul brokerilor imobiliari din Austria. Aceasta se ocupă cu cumpărarea, vânzarea și intermedierea, dar și contractarea și finanțarea în domeniul imobliar.

Vladimir Vitiuc a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând cu anul 2005. A reprezentat Partidul Comuniștilor din Republica Moldova în cinci legislaturi consecutive, în 2017 a trecut la Partidul Democrat, iar în 2020-  la Partidul „Șor”. A ajuns în vizorul ANI în rezultatul unui control al averii, inițiat în martie 2020.

„A fost deputat. Și-a construit vile, dar i le-au luat. Corect au făcut. El sare de la un partid la altul, unde este mai călduț. A fost în vreo zece partide.”

Bălțenii care îl cunosc pe Vladimir Vitiuc nu au păreri bune despre fostul deputat, dar mai ales despre averile pe care a reușit să le agonisească un funcționar public.

„Orice cetățean care încalcă legea trebuie să fie pedepsit. Instanța trebuie să decidă pedeapsa.”

„Dacă nu declară nimic, dar are mulți bani, este ilegal și nu sunt de acord cu asta.”

„Trebuie să stea închiși și să întoarcă banii.”

„Foarte urât a procedat și nu se teme nici de Dumnezeu, nici de nimic pe lumea aceasta. O să răspundă cândva, bogăția nu te face om. Omenia este cel mai important.”

„Asta înseamnă că el își vinde țara pentru bani. Trebuie să răspundă pentru faptele lor.”

„Sigur că este o prostie mare, fiindcă nu se gândește că tu dacă te îmbogățești ilicit, te îmbogățești pe spatele cuiva. Trebuie să răspundă în fața legii.”

„El s-a vândut, eu nu știu ce gărgăuni are în cap. Este lăcomie. Închis, cercetat după cum dictează legea.”

Tot pe data de 2 februarie curent, a fost reținută și fosta deputată transfugă Violeta Ivanov, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Și aceasta se află acum în libertate.

„Se întreprind acțiuni de urmărire penală pe cauza penală în care este învinuită Violeta Ivanov. S-au efectuat acțiuni de urmărire penală și s-a conservat probatoriul. Au fost aplicate sechestre pe bunurile impbile deținute de aceasta. În privința învinuitei este aplicată măsura preventivă cu obligația de a nu părăsi țara pe un termen de 60 de zile”, a declarat Grigore Niculiță, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție.

De rând cu Vladimir Vitiuc și Violeta Ivanov au fost reținuți și ex-deputații Artur Reșetnicov, Anatolie Zagorodnîi și Sergiu Sîrbu, după ce ANI a constatat viața de lux a acestor familii.

În urma investigaţiilor preliminare, s-a stabilit că cheltuielile ex-deputaților cercetați depășesc veniturile licite ale acestora în unele cazuri cu 350.000 de lei, iar în alte cazuri această diferență atinge valoarea de circa 4,6 milioane de lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării