Olandezul Jim Boet spune că ar gata să-și vândă bovinele, pentru a face față crizei
Olandezul Jim Boet a venit în Moldova acum 10 ani, pentru a investi în zootehnia de la noi. Tot de atunci, cheltuielile sar cu mult peste venituri, iar scumpirile recente îl pune într-o situație și mai dificilă.
Pentru a rezista se gândește să vândă juncile, iar alți fermieri vor să-și sacrifice animale și să renunțe la îndeletnicire, dacă nu vor primi ajutor de la Ministerul Agriculturii, transmite Știri.md cu referire la tv6.md.
Compensațiile vin tocmai în august, pentru accesarea unui credit e nevoie de câteva luni, dar semănatul nu știe de birocrație, i-au spus ei colegeai noastre Dorina Macarici, realizatoarea emisiunii “Moldova la Pachet”.
Ana Pancrat și Jim Boet sunt proprietarii uneia dintre cele mai mari ferme de vaci din Republica Moldova. S-au cunoscut acum 10 ani când Jim cauta să își deschidă o afacere în sectorul zootehnic de la noi.
Au pornit ambii la drum cu un plan bine pus la punct, conform căruia în doar câțiva ani ar fi trebuit să își scoată investițiile si să facă profit.
Dar aceștia spun că nu mai fac față scumpirilor în lanț din ultima perioadă. Astăzi pentru hrana la animale plătesc dublu, iar prețul laptelui rămâne același.
Ana Pancrat președintele Asociației Producătorilor de Lapte din Republica Moldova: „Nu ne ajunge de la o lună la alta ca să supraviețuim. Iată costul la soia, în total noi consumăm 25 de tone lunar.
Înainte achitam 230 de mii de lei, acum achităm 430 de mii de lei, dublu. Dar factura pentru lapte a rămas aceeași”.
Ana Pancrat susține că nu au bani nici măcar pentru ași cumpăra semințe. Dacă înainte o puteau face pe datorie, astăzi, din cauza războiului din Ucraina, vânzătorii le cer să achite în avans.
Ana Pancrat președintele Asociației Producătorilor de Lapte din Republica Moldova: „Atunci când ne ducem să luam imputuri, semințe, piese, până acum ne dădea voie să avem o datorie de 30 de zile, acum nu ne dă voie, cauza războiului, toți absolut zic că e cauza războiului și cer în avans”.
Pe 1 aprilie, ministrul Agriculturii Viorel Gerciu a spus că se iau o serie de măsuri pentru a sprijini fermierii, cum ar fi rambursarea a 30% din acciza la motorină, acoperirea dobânzilor la creditele pentru procurarea inputurilor, dar și a celor pentru investiții în fermă și subvențiile pe care le vor primi fermierii per cap de animal. Fondul de subvenționare în agricultură va fi majorat cu 1,75 miliarde de lei.
Viorel Gerciu Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „S-a mers pe opțiunea de a rambursa parțial acciza la motorină, 30% din această acciză să fie restituită agricultorilor pentru lucrări în agricultură.
V-or putea beneficia de o linie de sprijin pentru acoperirea dobânzii la credite pentru procurarea imputurilor și separat pentru acoperirea dobânzii la creditele oferite pentru investiții. Adițional suportul per cap de animal”.
Ana Pancrat consideră însă că, banii ajung prea târziu în mâinile fermierului, iar Ministerul Agriculturii ajută teoretic, în mod practic, unii fermieri nu ajung să mai primească aceste compensații sau să acceseze acele credite pentru ca vor falimenta.
Ana Pancrat fermier: „Da, dar până accesezi creditele acestea trece o luna, două, fermierii au nevoie de bani acum, semănatul nu așteaptă o luna, două, ca să îți faci tu birocrație. Subvențiile per cap de animal o să fie achitate în august, septembrie, avem nevoie acuma”.
Președintele Asociației Producătorilor de Lapte Ana Pancrat afirmă că, dacă fermierii nu vor primi sprijinul necesar acum, vor fi nevoiți să își sacrifice animalele.
Ana Pancrat fermier: „Mulți vor abatoriza animalele, se vor opri și se vor recalifica”.
În Republica Moldova sunt 19 ferme de bovine.