main logo
1141

Un ziar raional din Fălești, abonat la banii publici

Sunt abonați la banii publici și au drept fondatori – consiliul raional. Chiar dacă a trecut mai bine de un deceniu de la intrarea în vigoare a Legii privind deetatizarea publicațiilor periodice publice, Consiliul Raional Fălești nu a renunțat încă la instituțiile media pe care le-a fondat anterior și profită de ele pentru a-și lustrui imaginea. Aceștia alocă sute de mii de lei anual pentru servicii de mediatizare.

Un ziar raional din Fălești, abonat la banii publiciFoto: Nordnews.md

Ziarul „Patria Mea” a fost fondat la 20 noiembrie 2003. Acesta se poziționează ca „publicație periodică a Consiliului raional Fălești, fiind unicul mijloc serios de informare în masă, cu informații veritabile”. Potrivit conducerii raionului, din buget sunt alocați anual peste 200 de mii de lei pentru întreținerea ziarului, serviciile media ale publicației fiind achiziționate prin licitație, transmite Știri.md cu referire la Nordnews.md

„– Ceea ce ține publicația periodică „Patria Mea”. Serviciile date sunt scoase la licitație. Aici poate să participe oricine, și alți prestatori de servicii de genul dat. 

– La ziua de astăzi, CR Fălești este fondator la ziarul „Patria Mea”?

– Da”, a declarat Sergiu Fîntîna, președintele r. Fălești.

„Noi doar achiziționăm o dată în an aceste servicii prin achiziții publice, la care se fac cererile de ofertă, dumnealor depun, și ani la rând câștigă. Bugetul pe care noi îl alocăm este în jur de 240 de mii de lei. Dumnealor vând ziarul cu doi lei, asta deja e chestiunea lor cu cât îl vând, ei au o contabilitate aparte”, a adăugat Veaceslav Tambur, vicepreședinte r. Fălești.

Chiar dacă în 2010 a fost aprobată și a intrat în vigoare Legea privind deetatizarea publicațiilor periodice publice, potrivit căreia orice publicație periodică trebuie fie reorganizată în monitorul oficial al raionului, fie privatizată sau lichidată, ziarul „Patria Mea” continuă să fie abonat la bugetul raional.

„Cred că într-adevăr Legea este mai presus decât o decizie a Consiliului prin care s-a luat decizia de a achita contribuția pentru salariați. În urma mai multor controale a Inspecției Financiare, a Curții de Conturi, nu s-au identificat încălcări, dar cred că n-au ajuns la acest capitol, să-l examineze la un nivel mai aprofundat”, a declarat Veaceslav Tambur, vicepreședinte, r. Fălești

În timp ce președintele raionului Fălești spune că nu a auzit despre Legea cu pricina, Veaceslav Tambur a declarat că încă de la începutul mandatului său de vicepreședinte de raion și-a propus optimizarea cheltuielilor ce țin de finanțarea mass-mediei din bani publici.

„Trebuie să mă documentez. Așa nu pot să-ți răspund la întrebare. Trebuie să citesc legea ca să înțeleg multe amănunte”, a spus Sergiu Fîntîna, președintele r. Fălești

„Mi-am dorit permanent să optimizăm puțin cheltuielile și din acești bani să facem achiziții de servicii de mediatizare doar să fie produse mai calitative. Cu stimă și respect față de persoanele care lucrează la ziarul Patria, eu îmi doresc acest lucru nu doar pentru mine, ci pentru cei care ar putea să ne privească de partea cealaltă a ecranului, să vadă într-adevăr cu ce se ocupă consiliul raional, să vadă nu numai când sărutăm colacii la diferite deschideri, dar să vadă și partea rea, partea nu prea bună a activității noastre. Pentru asta avem nevoie de o mass-medie, în primul rând, mai transparentă”, a adăugat Veaceslav Tambur, vicepreședinte r. Fălești.

Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente recunoaște că legea care ar fi trebuit să pună definitiv punct finanțării netransparente a mass-media, nu a fost implementată până la capăt în multe regiuni din Republica Moldova.

„Legea privind deetatizarea publicațiilor periodice publice interzice în mod expres autorităților publice locale și centrale să finanțeze din bugetul public editarea anumitor ziare. Eu cunosc că în mai multe raioane, administrațiile raionale nu vor în ruptul capului să renunțe la presa de buzunar caută modalități de a subvenționa totuși aceste publicații imitând anumite tendere sau fac achiziții de valoare mică tocmai pentru a ocoli prevederile Legislației în vigoare”, a precizat Petru Macovei, director executiv, API.

Reprezentanții Cancelariei de Stat au declarat că se vor autosesiza pe marginea acestui caz.

„Eu voi solicita până luni toată informația legată de finanțare, inclusiv, cu corespunderea cadrului legal. În cazul în care eu văd justificat poziția dumneavoastră, voi solicita de la organele de rigoare să readucă în cadrul legal ziarul „Patria Mea”. În mare parte voi vedea tot ce ține de activitatea ziarului în cauză”, a conchis Ion Buzinschi, șef adjunct, Oficiul Teritorial Bălți, Cancelaria de Stat.

Legea nr. 221 privind deetatizarea publicațiilor periodice publice a fost adoptată pe 17 septembrie 2010 și publicată în Monitorul Oficial în luna noiembrie a aceluiași an.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării