main logo
1260

UN Women și PNUD lansează un proiect pentru femei și mediu

Un proiect în valoare de 4,5 milioane de dolari americani, finanțat de Guvernul Canadei, a fost lansat la Chișinău de UN Women și PNUD. Inițiativa își propune să sprijine femeile din mediul rural din Moldova să devină reziliente în fața schimbărilor climatice și implicate în gestionarea durabilă a resurselor naturale, în special a pădurilor și pășunilor.

UN Women și PNUD lansează un proiect pentru femei și mediuFoto: IPN

Robert Oliphant, secretar parlamentar al ministrului afacerilor externe al Canadei, a observat că în Moldova temperaturile ridicate și fenomenele precum incendiile reflectă impactul sever al schimbărilor climatice, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Demnitarul a subliniat că persoanele vulnerabile sunt afectate în mod deosebit, iar aceste realități demonstrează importanța acțiunilor pentru combaterea schimbărilor climatice. El a menționat că Guvernul Canadei dorește să joace un rol de lider atât în ceea ce privește soluțiile climatice, cât și în susținerea femeilor, oriunde în lume, în toate aspectele legate de dezvoltare. Potrivit lui Oliphant, implicarea femeilor în aceste procese poate avea consecințe semnificative.

Canada va investi 4,5 milioane de dolari americani în noul proiect, care vizează sprijinirea femeilor în agricultură sustenabilă și inițiative forestiere. Inițiativa va contribui la creșterea veniturilor femeilor, la susținerea familiilor în comunitățile rurale, precum și la dezvoltarea capacității industriale a țării, la protejarea sectorului forestier, a industriei alimentare și la prevenirea situațiilor extreme cauzate de condițiile naturale.

Daniela Gasparikova, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, a declarat că schimbările climatice afectează direct sistemele și activitățile economice ale comunităților rurale. Ea a explicat că proiectul lansat va sprijini implementarea unor soluții concrete prin tehnologii inovatoare și programe de învățare care pot fi extinse și transformate în oportunități economice. Daniela Gasparikova a precizat că se estimează colaborarea cu peste 5 000 de femei, care vor fi implicate în guvernarea și gestionarea durabilă a resurselor naturale.

La rândul său, Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women în Moldova, a spus că, pentru ea, acest proiect este primul în care se îmbină dimensiunea schimbărilor climatice cu promovarea rolului femeii. Ea a remarcat că acest demers abordează lacunele legate de gen, scăderea productivității agricole și impactul schimbărilor climatice asupra comunităților. Potrivit ei, deși schimbările climatice afectează profund viața femeilor, acestea reușesc să depășească provocările. În cadrul proiectului, se va lucra la îmbunătățirea capacității femeilor de a accesa mai multe resurse și de a-și dezvolta afaceri.

Aliona Rusnac, secretar de stat la Ministerul Mediului, a declarat că autoritățile au deja un plan-cadru pentru acțiuni de mediu, un program pentru adaptarea la schimbările climatice și un program național de reabilitare forestieră. Acesta prevede extinderea suprafeței împădurite cu 145 de hectare până în anul 2032.

Mihai-Gabriel Ciobanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a remarcat că Republica Moldova face progrese în reducerea discrepanțelor de gen. El a adăugat că instituția pe care o reprezintă va rămâne un partener activ în dezvoltarea unor modele de intervenție care pot fi replicate la nivel național.

Potrivit datelor prezentate în cadrul evenimentului, Republica Moldova are doar aproximativ 13% din teritoriu acoperit de păduri, o cifră semnificativ sub media europeană. 40% din aceste păduri necesită restaurare ecologică.

Proiectul se va desfășura până în anul 2029.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării