main logo
840

Un viticultor din Cahul se laudă cu roade bogate: Investițiile făcute

Un viticultor, care deține 50 de hectare de vie, a investit într-un sistem modern de irigare și se laudă cu roade bogate, în pofida secetei din acest an.

Un viticultor din Cahul se laudă cu roade bogate: Investițiile făcuteFoto: publika.md

Petru Mihov este din satul Burlacu, raionul Cahul, şi acum câțiva ani a recurs la irigare, instalând sistemul pe o suprafață de cinci hectare. Recent, bărbatul a obținut din partea Uniunii Europene un grant de 30 de mii de euro, pentru un nou sistem similar de irigare, instalat pe 30 de hectare, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Reprezentanții Delegației UE la Chișinău au mers pe podgoriile lui Petru Mihov, pentru a vedea cum funcționează sistemul.

Petru Mihov este convins că strugurii de calitate se datorează anume irigării. Viticultorul deține cele mai înalte certificate de calitate, strugurii fiind destinați exclusiv exportului.

"Acum este 22 nivelul, ceea ce înseamnă că nu este deficit de apă şi nu trebuie de irigat. Cu ajutorul lui se măsoară deficitul de cantitate de apă în sol. Acest dispozitiv este la 60 cm, dar avem şi la 30 cm", a spus viticultorul.

Cu cei 30 de mii de euro, obținuți din grant, agricultorul vrea să-și dezvolte podgoria, pentru a putea concura cu producătorii internaționali.

"În Moldova, dacă nu am avea irigare, noi nu am putea avea succes şi cantitativ nu vom putea concura cu Turcia sau Italia, nici cantitativ, nici calitativ. Dacă avem irigare, avem de trei ori mai multă roadă. Va fi o investiție mai mare decât asta, e şi linia electrică, şi două bazine de acumulare, o magistrală, dar şi linia de picurare. Iată grantul este anume pentru linia de picurare", a menționat Petru Mihov.

Membrii delegației Uniunii Europene în Moldova au vizitat podgoriile lui Petru Mihov. Au văzut cum funcționează sistemul de irigare şi chiar s-au aventurat să culeagă struguri.

”- Aş putea face asta toată ziua.
- Mi s-a spus că puteți culege un rând întreg.
- Da, însă ar dura vreo două săptămâni.
- Domnule ambasador, putem face o poză cu Dvs.? Doar că trebuie să scoateți casca.
- Trebuie să umplem cutia.
- Nu pot umple cutia, trebuie să merg să fac poze”, a declarat Janis Mazeiks, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

Viticultorul Petru Mihov spune că în anii precedenți a exportat mai mulţi struguri în Rusia, dar că în acest an a rămas cu marfa în frigider şi a început să caute noi pieţe de desfacere.

"Anii trecuţi am exportat în Franţa, dar mult am exportat în Rusia, era o piață tradițională şi exportam mult la ei. Noi suntem în căutare acum de pieţe, avem frigidere şi, deocamdată, stocăm strugurii acolo, până acum vindeam mai mult. Totuşi, suntem în căutare, principalul să livrăm calitate. Dacă sincer, anul ăsta nici nu ne uităm aşa mult la preţ, important să vindem", a spus Petru Mihov.

Strugurii viticultorului Petru Mihov pot fi găsiţi pe rafturile magazinelor din România, Belarus şi Germania.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării