Un veteran de 101 ani povestește despre luptele din Munţii Tatra
Peste 90.000 de soldaţi români au căzut la datorie, sub tricolor, în al Doilea Război Mondial. Ion Procopie a scăpat cu viaţă din acele orori şi merge să aprindă o candelă în memoria camarazilor săi îmbrăcat în uniformă militară şi cu pieptul plin de medalii.

Acesta ne vorbeşte azi despre cât de mult trebuie să preţuim pacea! Urmăriţi povestea sa de front şi de viaţă, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
Ion Procopie are 101 ani şi poartă pe umerii săi un secol de istorie. A luptat în al Doilea Război Mondial şi ne vorbeşte, astăzi, despre sacrificiul său pentru România.
În urmă cu 77 de ani, România a întors armele împotriva Germaniei naziste şi s-a alăturat Coaliţiei Naţiunilor Unite.
Armata Română a pornit ofensiva pentru recuperarea nord-vestului Transilvaniei, pierdut în urma Dictatului de la Viena, în favoarea Ungariei.
De Ziua Regelui Mihai, în 25 octombrie, Armata Română a arborat steagul românesc în centrul oraşului Carei.
În aceeaşi zi a fost atinsă şi vechea frontieră româno-maghiară, în apropierea satului Urziceni.
Ultima brazdă de pământ românesc a fost eliberată. Campania militară a continuat, iar Ion Procopie a fost rănit în luptele din Munţii Tatra.
Veteranul Ion Procopie a avut o viaţă plină de încercări.
S-a născut în satul Solonţ, judeţul Bacău, în 1919. Mama i-a murit pe când avea doar un an şi jumătate. Tatăl şi bunicul au fost preoţi. El a absolvit însă Facultatea de Drept şi, după război, a fost judecător timp de şase ani. Apoi consilier juridic până la pensie.
Când a împlinit 101 ani a fost sărbătorit în biserică. Preoţi şi autorităţi locale şi-au cinstit eroul şi îi sunt mereu alături.
Colonelul în retragere Ion Procopie îşi aminteşte adesea de anii de război. De clipele grele, de eroii ştiuţi şi neştiuţi ai României.