main logo
88032

Un tânăr din Ocnița, proprietarul unicii crescătorii de păstrăv din țară

De la câțiva pești aduși în glumă de peste hotare, un tânăr din raionul Ocnița, a ajuns să aibă o adevărată crescătorie de păstrăv, singura de acest fel în Republica Moldova.

Un tânăr din Ocnița, proprietarul unicii crescătorii de păstrăv din țară

Datorită ambiției și câtorva ani de muncă, acum, produsul fermierului este vândut în câteva magazine și restaurante din Chișinău, transmite Știri.md cu referire la jurnaltv.md.

Dumitru Bârlădean, proprietarul fermei de păstrăv din Naslavcea, Ocnița: "Mă numesc Dumitru. Sunt din Naslavcea, raionul Ocnița."

Aventura a început în 2015. Atunci, tatăl lui Dumitru a adus, din Ucraina, vreo sută de pești. I-a pus în două rezervoare și i-a lăsat acolo fără mâncare și fără îngrijire. În doi ani, puietul a ajuns păstrăv numai bun să fie vândut.

Dumitru Bârlădean, proprietarul fermei de păstrăv din Naslavcea, Ocnița: "Primul pește a fost vândut la cunoscuți și rude. Unde a fost vândut, unde a fost dat pentru degustare."

Acum, păstrăvul moldovenesc a ajuns să fie crescut în tocmai șapte bazine a câte 25 de metri lungime și aproximativ doi metri lățime. O adevărată fermă.

Dumitru Bârlădean, proprietarul fermei de păstrăv din Naslavcea, Ocnița: "Acest pește deja în luna martie va fi pe piață în Chișinău. Acum are 280 - 300 de grame, dar trebuie să aibă 400 de grame."

Provocările sunt mari și e nevoie de investiții, întrucât nu este ușor să crești păstrăv în Moldova. Fiecare bazin este dotat cu utilaj special și filtre. La fermă mai este și un incubator în care crește puietul.

Dumitru Bârlădean, proprietarul fermei de păstrăv din Naslavcea, Ocnița: "Noi spălăm bazinele o dată la două - trei săptămâni. Le prelucrăm cu var. Concentrația de pește la metru cub de apă este minimală. Astfel, calitatea peștelui este...de cea mai înaltă calitate."

Dumitru Bârlădean, proprietarul fermei de păstrăv din Naslavcea, Ocnița: "Noi folosim nutrețuri numărul unu în lume, după calitate. Aici este vorba despre calitatea cărnii...Este foarte important ca producătorul este respondabil pentru produsul lui și face afacerea nu doar pentru profit."

Serghei Guțov, lucrător al fermei de păstrăv din Naslavcea, Ocnița: "Am grijă de hrana peștelui. - De câte ori oe zi dai mâncare la pește? - De trei ori pe zi. Fiecare bazin are un număr de pește, după care facem și proporția de mâncare. Am văzut că peștele simte când mergi să le dai mâncare. - Da. El simte și se apropie."

La ferma piscicolă din Naslavcea găsești și specii mai deosebite de pește.

Dumitru Bârlădean, proprietarul fermei de păstrăv din Naslavcea, Ocnița: "Noi avem păstrăv curcubeu și albinos. În limba rusă i se zice eantarnâie. Este mai gras, dar și crește mai greu."

Pentru a ajunge pe masa consumatorilor, peștele trebuie îngrijit aproximativ doi ani.

De la fermă, acesta este dus direct la cumpărător.

Produsul poate fi găsit în câteva magazine și restaurante din capitală.

Un kilogram de păstrăv moldovenesc este comercializat cu 135-150 de lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării