main logo
44195

Un șarpe de dimensiuni mari, surprins într-un cartier din orașul Bălți

Un șarpe de dimensiuni mari a fost surprins într-un cartier din orașul Bălți.

Un șarpe de dimensiuni mari, surprins într-un cartier din orașul Bălți

Autorul imaginii a vrut să atenționeze oamenii din regiune, distribuind fotografia și oferind detalii despre unde a fost găsit șarpele, transmite Știri.md.

Șarpele a fost văzut pe strada Strî, având o lungime de aproape 2 metri.

Analizând șarpele, putem trage ipoteza că ar fi vorba despre una dintre două tipuri de șerpi: Șarpele de apă sau Șarpele lui Esculap.

Șarpele de apă

Șarpele de apă (Natrix tessellata) este un șarpe neveninos din familia colubride, răspândit în Europa de sud, centrală, Peninsula Balcanică, Asia Mică, Asia centrală, până la Golful Persic și lacul Balhaș.

Este răspândit și în România și Republica Moldova. Are peste 1 m lungime, este zvelt, cu capul lung și îngust.

Spatele este galben-cenușiu, cu un desen închis, alcătuit din cinci șiruri de pete pătrate cu aspect de tablă de șah. Adeseori pe ceafă se observă o pată în formă de V.

Nu are pete deschise pe laturile capului. Abdomenul este alb-gălbui sau roșu-portocaliu, cu pete negre alternante. Șarpele de apă este mai adaptat la mediul acvatic decât șarpele de casă și stă mai mult în apă, îndepărtându-se puțin de mal. A fost găsit până la 1000 m altitudine.

Adesea pândește prada sub apă. Se hrănește cu broaște, mormoloci, tritoni și pești (guvizi, păstrăvi etc).

Ponta este depusă în iunie-iulie și conține 5-25 de ouă albe, lungi, lipite unele de altele și îngropate la adâncime mică în sol afânat, frunzar, detritus, sub mușchi, paie putrede etc.

Șarpele lui Esculap

Șarpele lui Esculap (Zamenis longissimus, cu o denumire mai veche Elaphe longissima longissima) este un șarpe neveninos din familia colubride răspândit în centrul și sudul Europei (inclusiv în România și Republica Moldova), în jurul Mării Caspice, în Turcia, Armenia, Caucaz.

Preferă pădurile cu teren uscat și porțiunile însorite, rariștile de foioase cu luminișuri, coastele stâncoase cu tufișuri, ruinele invadate de vegetație.

Este un șarpe mare cu o lungime de până la 2 m. Are un aspect zvelt, capul mic și îngust, coada lungă și subțire. Spatele este brun cu mulți solzi dungați în lung cu alb.

Pe laturile capului are două pete gălbui. Abdomenul este alb-gălbui. Are o dunga închisă între ochi și colțul gurii.

Se mișcă lent, dar se cațără foarte bine în copaci. Când este prins, se repede furios și mușcă.

Exemplarele tinere și semiadulte se hrănesc cu șopârle, iar adulții cu rozătoare (șoareci, șobolani) și mamifere insectivore (cârtițe).

Împerecherea are loc în mai-iunie.

La o lună după acuplare, femela depune 5-8 ouă albe, alungite. Puii eclozează în luna septembrie și au o lungime de 22-25 cm. Este simbolul medicinii și farmaciilor.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării