Un producător de pomușoare din Căușeni implementează noi tehnologii în agricultură
Europenii ajută agricultorii moldoveni să dezvolte afaceri profitabile și să mențină sate întregi acasă, vorbim astăzi de unicul producător de pomușoare din raionul Căușeni care implementează cele mai noi tehnologii de producere și post-recoltare a pomușoarelor.

A înființat o plantație de 35 de hectare de coacăză neagră, alte câteva hectare cu zmeură, iar anual de pe un hectar reușește să aibă un profit de zeci de mii lei, transmite Știri.md cu referire la studio-l.online
Pentru recoltare și-a cumpărat o combină care arată ca o adevărată casă pe roți. Mai mult decât atât, coacăzul negru a reprezentat o idee inteligentă de afacere atrăgând după sine și fonduri europene în construcția unui frigider pentru congelarea cu șoc termic a pomușoarelor și fructelor.
Cam așa se recoltează în aceste zile coacăza neagră de pe câmpurile din satul Leuntea Raionul Căușeni.
Acum câțiva ani un fermier de la noi a zis să implementeze tehnologii noi în agricultură și a pus pe roate o afacere care mai rar o găsești la noi în țară, și anume creșterea pomușoarelor.
Anul acesta a fost unul prielnic pentru coacăza neagră spune fermierul. Deși a fost secetă, a introdus sistemul de irigare prin picurare, iar pomușoarele duci acrii îți d-au astăzi din ochi doldoră pe fiecare tufa.
La înfiinţarea plantaţiilor de coacăz foarte importantă este corectitudinea plantării şi respectarea tuturor elementelor tehnologice necesare pentru obţinerea unor recolte înalte şi calitative, dar și calitatea materialului săditor, a apei și irigării.
Fără aceste trei elemente, plantația nu va asigura un venit stabil și riscul de uscare crește exponențial.Soiurile performante de fructe au fost achiziționate peste hotarele țării, iar gospodăria este unică în raionul Căușeni care produce pomușoare.
Imediat după plantare au necesitat introdurea unor mecanisme noi în recoltare. Salvarea a venit de la europeni, care i-au pus la dispoziție bani și tehnică specializată.
Astfel astăzi pomușoarele negre și mici nu mai sunt culese cu mâna ca pe vremuri ci cu o combină de ultimă generație.Pe lângă coacăză neagră întreprinderea agricolă a înființat plantații de zmeură, mure și afine.
Seceta nu i-a speriat spune agricultor care zâmbește afirmând că unica salvare este sistemul de irigare prin picurare.
Datorită Programului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru țările din vecinătatea Uniunii Europene în anul 2017 fermierii au construit un frigider în localitate, iar toate pomușoarele culese de pe câmp ajung aici la congelare.
Pentru fermierii căușeneni, înghețarea cu şoc termic a fructelor şi pomuşoarelor reprezintă cheiţa de aur a marilor uşi spre export, iar fiecare kg de pomușoare trece o expertiză minuțioasă după care este înghețat. A
stăzi întreprinderea din Luntea a devenit cu adevărat europeană, este unică datorită faptului că a pus pe roate un ciclu complet de producție, a fost construit un complex întreg în care există o rampă pentru primirea și expedierea fructelor.
Există linii de sortare, ambalare, camere pentru răcire, congelare, depozitare.Totul este amplasat foarte aproape de câmp sau plantaţie, pentru a nu pierde timpul transportând produsele.
Astăzi afacerea a devenit una cu adevărat profitabilă, iar zeci de tineri din localitate au acces la un loc de muncă bine plătit.
Fondurile europene în agricultură reușesc să ne țină acasă, zâmbesc fermierii care afirmă că satele din Moldova capătă viață datorită acestor proiecte.
Majoritatea pomușoarelor crescute la Căușeni ajung pe piața europeană.