main logo
25918

Un pompier explică de ce a fost greu de stins incendiul de la Durlești

Dumitru Polșcin, unul dintre cei mai cunoscuți pompieri din R. Moldova, a oferit mai multe explicații despre intervenția la incendiul din Durlești, răspunzând criticilor și comentariilor apărute în spațiul public.

Un pompier explică de ce a fost greu de stins incendiul de la DurleștiColaj: Știri.md

Pe Facebook, el a scris că echipa sa a ajuns la fața locului în jurul orei 01:00 și a lucrat până dimineața, efectuând demolări și stropiri până la lichidarea completă a focului, transmite Știri.md.

„Mașinile stau, toți așteaptă! Unde sunt elicopterele?”

„Incendiul nu poate fi stins doar de sus, deoarece acoperișurile și copertinele sunt concepute să nu lase apa să treacă, iar focul din interior nu este accesibil astfel. Macaralele și elicopterele intervin doar când focarele pot fi stinse prin ferestre sau găuri, în situații când accesul direct este imposibil. Apa vizibilă în videoclipuri provine de la pompierii din interior, care lucrează în condiții extreme, iar mașinile de afară alimentează continuu cu apă”, a explicat pompierul.

„Au așteptat să ardă tot! De ce a durat atât stingerea?”

„Mansarda este o structură complexă, cu mai multe niveluri, grinzi de lemn, vată minerală și pardoseli tip „sandwich”. Focul a pătruns în interior și poate fi stins doar manual, prin demontare. Condițiile sunt dificile: dărâmături, fum dens și temperaturi foarte ridicate. Stingerea implică două etape: localizarea și lichidarea completă, iar aceasta nu se realizează rapid pe o suprafață atât de mare”, a scris Polșcin.

„Au oprit curentul în cartier!”

Pompierul a explicat că din motive de siguranță, curentul a fost oprit în zonă din cauza prezenței liniilor de înaltă tensiune. Un contact electric ar fi putut provoca victime. Prioritatea este protejarea vieții pompierilor.

„De ce nu au stins mai repede?”

„Flăcările sunt doar începutul incendiului. După stingerea vizibilă a focului, pompierii trebuie să muncească ore întregi în interiorul clădirii pentru a preveni reaprinderea focului”, a mai scris Polșcin.

Totodată, Dumitru Polșcin face apel la înțelegere și recomandă informarea corectă înainte de a formula critici, având în vedere dificultățile și riscurile la care se expun pompierii în astfel de situații.

Știri.md amintește că un incendiu de proporții a izbucnit vineri seară, 16 mai, la mansarda unui bloc cu zece etaje din orașul Durlești, suburbie a Capitalei. La fața locului au intervenit 70 de pompieri cu 13 autospeciale.

Mai multe zone din sectoarele Buiucani și cartierul Sculeni au rămas fără electricitate, după ce pompierii au solicitat o deconectarecontrolată a rețelelor. Potrivit Premier Energy, două linii electrice de înaltă tensiune, de 110 kV, au fost deconectate din motive de siguranță. Din cauza aceluiași incendiu, alimentarea cu energie electrică a fost temporar întreruptă și în unele localități din raionul Ialoveni.

În dimineața zilei de 17 mai, la ora 04:08, pompierii au lichidat incendiul de pe strada Tudor Vladimirescu nr. 75 din orașul Durlești.

Citește și: Consilier PAS din Durlești: Blocul ce a luat foc, construit cu nereguli

Incendiul din Durlești: 16 persoane, intoxicate. Trei au ajuns la spital

Incendiul violent din Durlești: Imagini cu mansarda făcută scrum

Mansarda făcută scrum la Durlești: Imagini din interiorul blocului

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării