main logo
1526

Un om rezistă sub apă 6 minute: Salvatorii arată cum evităm o tragedie

Cazurile de înec din ultima perioadă i-au mobilizat pe angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și pe cei ai Inspectoratului General de Poliție să demareze o campanie de informare a oamenilor despre riscurile de înec.

Un om rezistă sub apă 6 minute: Salvatorii arată cum evităm o tragedie

Acțiunea se va desfășura până în data de 1 septembrie, iar primul eveniment de acest gen a avut loc pe plaja din orașul Vadul lui Vodă, transmite Știri.md cu referire la tv6.md.

A fost mare aglomerație pe plaja de la Vadul lui Vodă, unde erau mai mulți salvatori și polițiști decât persoane care au venit să prindă bronz sau să se scalde în fluviul Nistru.

Pentru a reduce tragediile din bazinele acvatice în perioada estivală, IGSU a demarat o campanie de informare a populației. 

Reprezentanții instituției și oamenii legii au împărțit pliante prin care oamenii au fost îndemnați să evite scăldatul în râuri și lacuri, dacă nu știu să înoate, și să nu intre în apă dacă au consumat alcool.

De asemenea, salvatorii au demonstrat oamenilor câteva tehnici de acordare a primului ajutor în caz de înec.

Igor Mocanu, ofițer principal al Centrului Republican de Instruire: „Îl punem pe o parte și curățăm cavitatea bucală. Dacă are alge, nămol sau oricare alt obiect străin.

Fac compresii cu ritmul și 1, și 2, și 3, și 4, și 5.

Și dacă el respiră, atunci noi îl întoarcem pe o parte, deoarece poate să apară reflex de vomă și în poziția dată să nu aspire masele vomitive noi îl punem în poziția laterală și, totodată, monitorizăm până la venirea ambulanței”.

Specialiștii le mai recomandă oamenilor să nu sară în apă pentru a salva pe cineva, dacă nu știu să înoate, ci să solicite ajutor persoanelor din preajmă sau salvamarilor care monitorizează zona plajei.

Potrivit lor, un om rezistă sub apă șase minute, astfel intervenția trebuie să fie cât mai rapidă.

Alexandru Statnîi: „Barca, în care este și un salvator la bord, merge de-a lungul plajei din oră în oră și atenționează oamenii să fie prudenți atunci când intră în apă.

De asemenea, specialiștii intervin când cineva trece de zona roșie și înoată în locuri nepermise. Și, desigur, scafandrul intervine în cazul în care cineva dă semne că se îneacă”.

Alexandru Gorea, conducător de ambarcațiune: „La primul semnal noi ieșim la chemare”.

Grigore Mereuță, scafandru: „Dacă chiar se întâmplă și trec de zona roșie, înseamnă că îi anunțăm. Dacă nu înțeleg, ieșim cu barca”.

Și adulții sunt sfătuiți să nu-și lase copiii nesupravegheați nici măcar pentru o clipă.

Părinții ne-au spus însă că sunt cu ochii în patru.

„Trebuie să fie un matur cu copilul în apă”.

„Pe rând, oleacă soțul, oleacă eu”.

De la începutul anului, 39 de oameni s-au înecat, inclusiv opt copii.

Doar în weekend-ul trecut și-au pierdut viața doi minori care au mers la scăldat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării