Un oficial anunță cât va mai dura problema putorii din Chișinău
Mirosul neplăcut care bântuie capitala de câteva săptămâni ar putea fi cauzat de faptul că la Stația de Epurare au pierit bacteriile din nămolul activ.

Cel puțin asta afirmă secretara de stat a Mediului, Iuliana Cantaragiu pentru Newsmaker. Potrivit ei, ar putea trece două luni până populația acestor bacterii ar fi restabilită, transmite Știri.md cu referire la tvc.md.
Cantaragiu spune că, din concluziile ei, mirosul neplăcut persistă din cauza că la Stația de Epurare au pierit microorganismele care curățau apele reziduale, așa-numitul „nămol activ”.
„Ultima dată, asta s-a întâmplat în 2016, iar pentru ca populația bacteriilor să fie restabilită ar urma să treacă două luni”, a spus secretara de stat.
Cantaragiu afirmă că primele informații despre problema mirosului au apărut încă în iulie: „De atunci a trecut o lună și jumătate, iar Apă-Canal Chișinău nu a mai făcut nimic pentru a restabili nămolul activ”.
„Cred că a fost comisă o greșeală inumană. La reconstrucția rezervoarelor în care are loc curățarea biochimică a apei, acolo unde trăiesc microorganismele, apa a fost turnată dintr-un rezervor în altul cu tot cu bacterii. Din cauza acestor strămutări, dar și pentru că apa era foarte murdară, bacteriile au pierit din lipsă de oxigen”, a mai spus Iuliana Cantaragiu.
Amintim că pe 3 septembrie, Apă-Canal a spus că mirosul neplăcut din ultima perioadă, resimțit în întreaga capitală, este cauzat de unii agenți economici care deversează direct la stația de epurare „ape uzate cu concentrații maxim-admisibile”. Întreprinderea a mai menționat că a depistat circa trei tone de resturi de la pește în grătarele stației de epurare. Mai exact, au fost menționate două companii – Zernoff și Slavena Lux.
Compania Zernoff a dezmințit imediat acuzațiile, insistând că a trecut la un ciclu de producție închis, care a exclus complet trimiterea fracției lichide către stațiile de tratare. Cei de la Slavena au venit cu o reacție peste o zi. Au spus că în sistemul lor de canalizare nu sunt resturi de pește și au invitat responsabilii să vină să le verifice sistemul și să colecteze probe.
Amintim că Procuratura Generală s-a autosesizat cu privire la mirosul neplăcut ce persistă în Chișinău și referitor la poluarea râului Bâc. Au fost inițiate două procese penale.
La ultima ședință de Guvern, Cantaragiu declarase că din cauza lipsei instalațiilor de pre-epurare în cadrul mai multor companii, stația de epurare din Chișinău nu face față și nu poate prelucra apele corespunzător.