Un număr mare de grădinițe nu dispune de săli de sport. Ce spune Dan Perciun
Nevoiți să practice activitățile de educație fizică în aer liber sau în sălile care nu sunt dotate pentru aceasta. Se vorbește de grădinițele din Republica Moldova care nu dispun de o sală de sport sau un teren. Potrivit datelor, în jur de 300 de instituții de educație timpurie din cele aproape 1.500 au aceste facilități. Autoritățile susțin că majoritatea grădinițelor au un număr mai mic de copii decât capacitatea, respectiv, nu este o problemă în utilizarea spațiilor pentru activitățile sportive.

Grădinița din satul Ruslanovca, raionul Soroca, este frecventată de doar 15 copii. Clădirea este mică, dotată cu un dormitor și o sală unde copiii sunt nevoiți să desfășoare toate activitățile, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Ne dorim foarte mult să avem și noi o sală muzicală, unde să petrecem și activitatea de educație fizică, să ne fie mai comod și nouă, și copiilor. Chiar dacă nu avem, ne descurcăm, cam greu, dar, în orice caz, ne descurcăm aici, în sala de grupă”, a spus Ludmila Șoimu, educatoare.
La Grădinița nr. 6 din Comrat, educația fizică este o activitate obligatorie și zilnică.
„Facem înviorarea zilnic. Când vremea e frumoasă, activitatea o facem afară. Pe timp de iarnă, înviorarea are loc în sala de muzică”, spune Elena Gherghii, educatoare.
Totuși, în perioada rece a anului, o parte din copii este nevoită să practice educația fizică în sala de grupă.
„Dacă ar fi o sală sportivă, ar fi bine”, a menționat educatoarea Anastasia Arnăut.
Un model în acest sens este Grădinița nr. 140 din comuna Băcioi. Terenul sportiv a fost recent renovat. Părinții susțin că un teren de sport este necesar la grădinițe, pentru dezvoltarea fizică a copiilor.
„Au nevoie să fie într-o formă activă pentru o dezvoltare frumoasă, armonioasă, să aibă activități zi de zi.”
„Copilul preșcolar trebuie să se dezvolte. Trebuie să fie condiții de a învăța, condiții de a fi alimentat sănătos și de a se juca, de a avea o copilărie fericită”, a declarat Vera Chiperi, directoarea grădiniței din Băcioi.
Ministerul Educației susține că urmează să analizeze dacă este necesară implementarea unui program pentru a asigura aceste facilități.
„Majoritatea grădinițelor noastre au un număr mai mic de copii decât capacitatea proiectului, respectiv, nu ar trebui să aibă o dificultate când vine vorba de utilizarea spațiilor libere și le pot utiliza inclusiv pentru activități muzicale sau alte tipuri de activități”, a precizat ministrul Educației, Dan Perciun.
Conform datelor statistice, în grădinițele din țară sunt înscriși peste 127.000 de copii.