main logo
413

Un muzeu din Chișinău a vernisat o expoziție la Oradea, România

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău a vernisat zilele acestea o expoziție cu genericul „Basarabia și Crișana. Perenitatea artei populare românești” la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, România.

Un muzeu din Chișinău a vernisat o expoziție la Oradea, România

Expoziția prezintă peste 400 de obiecte ale culturii tradiționale de la sfârșitul secolului al XIX-lea – mijlocul secolului al XX-lea: ceramică, piese de mobilier, textile, port, obiecte de lemn și împletite în fibre vegetale, elemente cioplite în piatră, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Spațiul cultural al expoziției face referire la Crișana (Țara Crișurilor), vestul României, și Basarabia, teritoriu al României Mari (1918-1944).

Solicitat de agenție,  directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol, a menționat că expoziția are drept scop reflectarea diversității, dar în același timp și a unității artei populare românești, creată de comunitățile aflate la periferia estică și vestică a românității.

”Expoziția este dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire și este organizată împreună cu Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, cu care colaborăm din noiembrie 2016. Acesta este cel de-al patrulea proiect realizat în comun. Pe 28 noiembrie 2018, expoziția în cauză a fost deschisă la Chișinău. Prezentarea pieselor din colecțiile muzeale ne oferă șansa unor reconstituiri în timp și spațiu ale realizărilor geniului popular din ambele regiuni etnografice, pentru a pune în valoare identitatea noastră culturală. Expoziţia este una excepţională şi graţie felului în care am reuşit să realizăm prezentarea exponatelor, ca într-o mare horă. Iar cele peste 200 de exponate pe care le-am dus noi la Oradea sunt foarte valoroase. Aş atrage atenţia asupra unei scoarţe basarabene, cu motivul spicului, care a fost ţesută în anul 1888, de Eugenia Pelivan, mama lui Ion Pelivan, membru al Sfatului Țării, care a votat unirea Basarabiei cu România”, a subliniat Petru Vicol.

La rândul său, directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, a afirmat că expoziția își propune să promoveze patrimoniul cultural comun. „Ce aş remarca în special este eleganţa obiectelor expuse. Când ne gândim la ţărani, îi imaginăm trudind pământul. Dar uităm că ei au fost şi creatori de artă. Iată, datorită muzeelor, aceste piese de artă populară pot fi descoperite şi admirate. Ele evidenţiază eleganţa unui suflet curat şi credincios, care în zi de sărbătoare a ştiut să se respecte şi să se îmbrace frumos”, a spus Aurel Chiriac.

Expoziția va fi deschisă până pe 21 iulie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării