main logo
5214

Un moldovean cu viciu cardiac, motivat să modeleze o inimă artificială

O inimă artificială inventată de o echipă de bioingineri de la Iași, în frunte cu un moldovean, a fost premiată la Heart Hackathon din SUA și a fost recunoscută drept Inovația Medicală a Anului în România. Prototipul va fi supus testelor, iar în cazul unor rezultate pozitive, ar putea fi implantat la persoanele cu probleme cardiace grave.

Un moldovean cu viciu cardiac, motivat să modeleze o inimă artificialăRobert Gatman, student/Colaj: Știri.md

Diagnosticat cu o afecțiune cardiacă, Robert Gatman, student la Facultatea de Bioinginerie Medicală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a inventat, alături de colegii săi, o inimă artificială, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

„Am fost diagnosticat de mic copil cu viciu cardiac. La nivel de subconștient sau chiar direct, acest lucru m-a motivat să mă implic în domeniul cardiologiei. Așa, în octombrie 2022, am fost recrutat de către domnul Alexandru Pleșoianu în echipa Mavis”, spune Robert. 

Robert este liderul echipei Mavis și a lucrat cot la cot cu alți 29 de colegi. Înregistrarea la Heart Hackathon din SUA le-a stimulat creativitatea. 

„A fost un proces de învățare și apoi de design a acestor pompe și, treptat, s-a început partea de mobilizare, printare 3D și, înainte de a pleca în SUA, în toamna anului 2023, aveam designul final. Adică, versiunea care deja a trecut prin multe îmbunătățiri”, susține Robert Gatman. 

„Procesul de a pleca de la o problemă medicală, pentru că sunt foarte mulți oameni care suferă de boli cardiovasculare și este nevoie acută de dispozitive medicale care să ajute acești pacienți”, a declarat Alexandru Pleșoianu. 

Dispozitivul poate fi implantat atât la adulți, cât și la copii. 

„Dispozitivul dat are funcția de a ajuta pacienții cu insuficiență cardiacă avansată și el se pune în locul ventriculelor, ventriculele sunt excluse și se pune acest dispozitiv, care preia sângele din atrii și îl transmite înapoi în circulație. Acest dispozitiv este alimentat, la rândul lui, de o componentă electrică, driverul subcutanat. El vine sub piele, adică pacientului i se face un fel de buzunăraș sub piele și, la fel cum sunt încărcate telefoanele mobile, se alimentează wireless”, explică Robert. 

Prototipul urmează să fie testat în silico, pe apă, pe sânge, apoi pe animale. Testarea poate dura până la zece ani și este necesară o investiție de 100 de milioane de euro. 

„Am fost foarte rapizi. Oamenii nu au putut să creadă că am realizat ceea ce ați văzut aici într-un an, dar nu a fost o întâmplare. Am aplicat acest proces de design thinking în care proiectăm, facem rapid ceva, pe care îl studiem, din care să învățăm și le arătăm oamenilor”, precizează Alexandru Pleșoianu. 

Inima artificială a luat premiul de cea mai avansată idee la Heart Hackathon din SUA, iar în România a primit titlul de inovația medicală a anului 2023. 

Video: Facebook/Europalibera

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării