main logo
881

Un moldovean a primit o inimă nou. Acum se simte pe jumătate italian

S-a născut în țara în care pacienții cu infarct miocardic în cel mai bun caz rămân cu grad de invaliditate pe viață. În cel mai rău - decedează.

Un moldovean a primit o inimă nou. Acum se simte pe jumătate italian

A reușit practic să reînvie, atunci când departe de casă a primit o inimă nouă, fără de care nu mai avea șanse să trăiască, transmite Știri.md cu referire la Sănătateainfo.md

Este povestea lui Vitalie Cașu care s-a născut a doua oară, datorită unui transplant de inimă, iar astăzi poate să-și strângă la piept copiii și să se bucure că trăiește. Operația a avut loc în ianuarie 2018.

Vitalie se simte pe jumătate moldovean și pe jumătate italian, pentru că, acolo, la peste 2 mii de kilometri în pieptul lui a zvâcnit o inimă străină.

Vitalie este un munte de om în floarea vârstei. Are 43 de ani, patru copii și o viață înainte. Un an și jumătate în urmă, viața l-a pus la o grea încercare, din care nu credea că mai poate ieși.

Încă la începutul anului trecut Moldova urma să încheie un acord de colaborare, privind schimbul de organe cu România. Acord care s-a pierdut prin birourile Ministerului de Sănătate, așa cum preciza Igor Codreanu. Acord care ar putea salva vieți.

Spitalul Raional din Cimișlia, acolo unde a mers pentru prima dată Vitalie, nu are un medic cardiolog de mai bine de un an, ne spune directoarea Mariana Florea. Fostul cardiolog a trecut cu traiul în Chișinău. 

De asemenea, spitalul mai are nevoie de specialiști endocrinologi, neurologi, traumatologi, ginecologi, interniști și imagiști. Situația este similară și în alte spitale raionale din țară.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării