main logo
36938

Un medic face minuni în R. Moldova și în România: A salvat sute de vieți

A salvat sute de oameni datorită operațiilor de transplant de ficat pe care le face în România și în Republica Moldova.

Un medic face minuni în R. Moldova și în România: A salvat sute de vieți

Este vorba despre renumitul medic moldovean Vlad Brașoveanu, unul dintre cei mai buni chirurgi de peste Prut, care niciodată nu a uitat unde îi sunt rădăcinile. Așa că tot ce învață peste hotare aduce și acasă, în Republica Moldova. Iar programul de transplant hepatic înființat la Chișinău în anul 2013 este una dintre cele mai mari realizări ale renumitului doctor, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Așa începe fiecare zi de muncă a chirurgului Vlad Brașoveanu. Profesorul are grijă ca pacienții de pe lista de așteptare să primească un ficat care să le ofere o șansă la viață, astfel că fiecare organ este examinat foarte minuțios înainte de a fi transplantat.

Soarta i-a luat mama când era copil, așa că de atunci a decis să se facă medic.

„Eram la răscruce: mama mea a fost profesoară de biologie și ar fi vrut să devin profesor de biologie, dar prin prisma evenimentelor destul de tragice - a decedat la 35 de ani de infarct - mi-am schimbat opțiunea. Am rămas trei copii orfani: eu - 15 ani, sora mea - 10 și fratele de trei luni și așa m-am dus la Medicină”, spune chirurgul Vlad Brașoveanu.

După absolvirea Universității de Medicină și Farmacie din Chișinău, Vlad Brașoveanu a făcut rezidențiatul la București și tot acolo a rămas să muncească. Ceva mai târziu a îmbrățișat o ramură pe care o practică cu succes de mai bine de 20 de ani - transplantologia hepatică, iar acest lucru el spune că se datorează profesorului Irinel Popescu, părintele transplantului hepatic din România.

„Punctul de cotitură a fost întâlnirea cu profesorul meu, care tocmai se întorsese din America, unde făcuse un stagiu la unul din cele mai mari centre de transplant hepatic din lume. El și-a făcut o echipă tânără și așa a început cariera mea de chirurg de hepato-bilio-pancreatică și transplant.”

Până acum, împreună cu echipa sa, medicul Brașoveanu a efectuat peste 1.500 de transplanturi de ficat, inclusiv în rândul copiilor, dintre care câteva zeci au fost realizate în Republica Moldova.

Își aduce aminte și astăzi de prima sa operație la Chișinău. Atunci, un tânăr a decis să dea o bucată de ficat mamei sale.

„Am realizat primul transplant hepatic de la donator viu aici, în anul 2013, cu echipa. Am realizat în 2014 primul transplant hepatic de la donator cadaveric, am realizat o premieră - primul transplant pediatric aici, deci am făcut colaborare foarte bună”, spune prof. univ. dr. Vlad Brașoveanu.

Medicul mărturisește că nu știe ce înseamnă un orar stabil de muncă și la orice oră a nopții, dacă primește un apel, merge la spital pentru a salva vieți.

„Anul acesta e un an cu totul și cu totul excepțional, am transplantat șase copii, cel mai mic de trei ani, trei - de la donator viu și trei - de la donator cadaveric. Nu s-a întâmplat de-a lungul istoriei de transplant din 2000 până în 2023 un an în care să facem atât de multe procedee de transplant hepatic pediatric.”

Acum, chirurgul Vlad Brașoveanu are planuri mari și pentru localitatea sa de baștină - satul Bălănești, raionul Nisporeni.

„Am câteva proiecte cu școala, cu dispensarul, să-i ajutăm, să înfrățim comunitatea Bălănești cu o comunitate din România, să obținem niște fonduri, totul ține de voință și omul sfințește locul”, afirmă prof. univ. dr. Vlad Brașoveanu, șef al Secției Chirurgie și Transplant Hepatic din cadrul Spitalului Clinic Fundeni din București.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării