main logo
5350

Un medic avertizează: Gripa la copii poate afecta mersul și picioarele

România se confruntă cu o epidemie de gripă, care afectează deopotrivă adulții și copii. Specialiștii au sesizat că o complicație a virozelor și a gripei trimite copiii la spital cu probleme la picioare.

Un medic avertizează: Gripa la copii poate afecta mersul și picioarele

Dr. pediatru Mihai Craiu atrage atenția părinților asupra unei complicații care poate apărea în urma răcelilor sau a gripei, transmite Știri.md cu referire la Unica.md.

Iată mai jos mesajul medicului:

„În ultimele 2 săptămâni am avut la Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC „Alessandrescu-Rusescu” mai mulți copii aduşi de părinți în brațe. Pentru că aceşti copii au refuzat să meargă, acuzând dureri de picioare.

Totul apărut dintr-o dată, aparent fără nici o cauză traumatică. Niciunul din aceşti copii nu se lovise în seara/ziua precedentă. Ce aveau ei în comun?? Toți avuseseră în urmă cu nişte zile o răceală obişnuită sau mai puțin obişnuită, mimând gripa (ILI – Influenza-like Illness). Dar boala acută părea ca se vindecă în momentul în care au apărut durerile de picioare şi refuzul mersului.

Boala se numeşte BACM (Benign Acute Childhood Myositis – miozita acută benignă a copilăriei). Este o complicație evolutivă a virozelor respiratorii şi poate sa apară şi în gripă.

Aceşti copii sunt de obicei şcolari, mai frecvent băieți și au dureri localizate la membrele inferioare în mod simetric. Ambele picioare sunt afectate la fel, de regulă.

Unde sunt durerile? De obicei sunt mai importante la picioare, de la genunchi în jos. Copilul nu poate flecta planta și are tendința să meargă pe vârfuri sau sa nu meargă deloc. La examinarea picioarelor copilului nu se găseste nimic anormal – nici vânătăi, nici tumefacții importante sau alte anomalii.

De obicei BACM trece singura în câteva zile (2-4) și se vindecă fără nicio urmare. Spun multe articole de specialitate că NU sunt necesare medicamente specifice în formele uzuale.

Pentru a fi siguri că este BACM medicul face o serie de analize, după ce termină evaluarea clinică, în ideea excluderii altor boli grave. O investigație specifică este determinarea CKazei (creatin fosfo-kinaza) din sânge – aceasta poate fi mult crescută, de ordinul sutelor sau miilor de unități.

Un copil care se vindecă de gripă sau altă răceală și dacă refuză să meargă brusc ar putea avea BACM. Mergeți la medic pentru confirmarea diagnosticului! Dacă se confirmă atunci boala se vindecă repede (în 2-4 zile) fără complicații”, este mesajul postat de medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării