Un medic a vorbit despre pericolele virusului papiloma uman
Conform celor mai recente date ale OMS, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la nivel global. În Moldova, anual aproximativ 160 de femei sunt victime ale acestui tip de cancer.
În cadrul Săptămânii Europene a Imunizării, medicul obstetrician-ginecolog Maxim Calaraș a vorbit despre virusul papiloma uman (Human Papilloma Virus, HPV). Medicul a explicat cum virusul provoacă cancerul cervical și de ce vaccinul HPV este o șansă de a salva viețile a mii de femei din Moldova.
Sunt cunoscute peste 200 de tipuri de HPV care sunt predominant transmise pe cale sexuală. Se crede că 80% dintre bărbații și femeile active sexual se ciocnesc cu acest virus cel puțin o dată în viață. Majoritatea tipurilor de HPV provoacă negi obișnuiți pe piele. Cu toate acestea, există aproximativ 40 de tipuri care afectează membrana mucoasă. Ele sunt, de asemenea, împărțite în tipuri de risc oncogenic ridicat și scăzut.
HPV cu risc oncogenic ridicat este periculos nu numai pentru femei, ci și pentru bărbați. Acestea pot provoca cancer al colului uterin, vaginului, vulvei, canalului anal, orofaringelui și penisului. Astfel, tipurile 16 și 18 ale virusului provoacă 70% din toate cazurile de cancer și leziuni precanceroase ale colului uterin.
În prezent nu există nici un remediu pentru virusul papiloma uman. În majoritatea cazurilor, este suficient să vă monitorizați starea de sănătate și să efectuați în mod regulat teste. De regulă, organismul face față acestui virus în termen de 1-2 ani. Cu toate acestea, la 3-5% dintre oameni, virusul persistă și evoluează în forme canceroase.
În ciuda faptului că nu există nici un remediu contra infecției cu HPV, există o modalitate de a vă proteja pe dumneavoastră și pe copiii dumneavoastră — vaccinul. Vaccinarea ajută la protejarea împotriva anumitor tipuri oncogene de HPV, dacă persoana nu a fost încă infectată. De obicei, se recomandă vaccinarea fetelor și băieților la vârsta de 9-14 ani.
În prezent, în lume există trei vaccinuri HPV: bivalent – pentru tipul 16 și 18 de HPV, tetravalent – pentru tipurile 6, 11, 16 și 18 tipuri, precum și nonavalent – pentru nouă tipuri de HPV, dintre care șapte provoacă dezvoltarea cancerului.
Vaccinurile HPV au fost supuse mai multor studii clinice. Nu există niciun motiv să ne îndoim de siguranța lor. Zvonurile precum că acestea ar provoca infertilitate sau ar afecta cumva sistemul nervos central rămân doar zvonuri, fără a exista niște dovezi științifice.
Desigur, ca și în cazul altor vaccinări, după vaccinarea cu HPV pot apărea simptome de stare ușoară de rău – cefalee, greață, amețeli, febră și roșeață la locul injectării. Dar aceste efecte adverse nu durează mult timp.
În Moldova se utilizează un vaccin bivalent și un vaccin cvadrivalent, care protejează împotriva a 4 tipuri de HPV. Eficacitatea lor a fost dovedită în 20 de ani de cercetări. Acestea sunt folosite pentru vaccinarea fetelor cu vârsta de 10-14 ani. Acest lucru ajută la formarea imunității chiar înainte de debutul activității sexuale, ceea ce este foarte important. Se administrează în total 2 doze de vaccin. De asemenea, experții recomandă să fie vaccinați și băieții.
Potrivit medicului, vaccinul HPV este doar o modalitate de prevenire a bolilor. Fetele și femeile ar trebui să efectueze un examen medical regulat pentru cancerul cervical – o dată sau de două ori pe an. Aceasta este singura modalitate de a reduce riscul de apariție a cancerului sau de a începe tratamentul la timp, care se efectuează în stadiile incipiente printr-o mică intervenție chirurgicală.
Proiectul aLIVE este o emisiune online a popularului forum pentru femei Mama.md și a organizației publice Forum.md. Proiectul a fost implementat cu sprijinul UNICEF Moldova, și OMS.