main logo
1540

Un grup de studente din Moldova învață arta restaurării covoarelor vechi

Un grup de studente de la specialitatea Tapiserie, din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a ales să-și dedice timpul unei practici cu totul speciale: restaurarea covoarelor tradiționale.

Un grup de studente din Moldova învață arta restaurării covoarelor vechiFoto: imagine simbol

Sub îndrumarea Irinei Ciobanu, restaurator la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, tinerele au învățat pașii minuțioși ai acestei arte vechi: de la analiza vizuală a piesei deteriorate, până la curățare, urzire și reconstituirea modelelor, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Tapiseria necesită multă răbdare. A fost o provocare să păstrăm ornamentul original”, a povestit Silvia Antoni, studentă. „Bunica și mama mea au țesut covoare. Mă simt conectată cu rădăcinile și cu cultura Moldovei”, a adăugat ea.

Printre piesele restaurate se numără și un covor cu inventar din Florești, datat în secolul al XIX-lea.

„Este o lucrare valoroasă, țesută după o schiță anume. Procesul e în faza de consolidare, iar ulterior va fi expus la muzeu”, a menționat Nicoleta Gujea, o altă studentă implicată.

Atelierul face parte din practica studenților și are un rol dublu – educativ și de valorificare a patrimoniului cultural.

„Este o practică specială, în colaborare cu specialiștii muzeului. Fetele au fost selectate atent, pentru un lucru serios: restaurarea patrimoniului național”, a explicat Veaceslav Damir, conducătorul stagiului de practică.

Din 2016, tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova au fost incluse în patrimoniul imaterial UNESCO, ca recunoaștere a valorilor culturale și artistice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării