main logo
2244

Un grup de medici a inventat o metodă nouă de diagnosticare a cancerului gastric

Un grup de medici de la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății a descoperit o nouă metodă de diagnosticare a cancerului gastric. Este vorba despre o simplă analiză de sânge, care identifică stadiile incipiente ale maladiei. Invenția a fost brevetată și le-a adus medicilor medalii de aur și argint la expoziții internaționale.

Un grup de medici a inventat o metodă nouă de diagnosticare a canceruluiColaj: știri.md

Metodele de diagnosticare a cancerului gastric a fost tema de doctor în științe a medicului Adriana Botezatu. Anume atunci când lucra asupra tezei sale a descoperit că o analiză de sânge poate identifica formațiunile anormale din mucoasa gastrică, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

„E vorba de o diagnosticare precoce a cancerului gastric. Avem leziuni pre-canceroase gastrice, atrofia gastrică, metaplazia intestinală și displazia. Sunt trei patologii, care pot să ducă la cancer gastric destul de repede. Acest test serologic ajută să diagnosticăm pacienții într-o stare precoce. Să prevenim acest cancer cât mai devreme, să ajutăm pacienții să nu ajungă într-un stadiu tardiv, unde e mai greu de tratat”, a spus doctorul în științe medicale Adriana Botezatu.

Invenția a fost testată și dezvoltată de către o echipă științifică din nouă medici, în frunte cu profesorul Nicolae Bodrug.

„E foarte mult de lucru. Nu poți să obții un brevet de invenție peste noapte. Noi îl obținem pe parcursul anilor”, a spus Bodrug.

„Noi am avut în lotul nostru 150 de pacienți, care au intrat în studiu. Dar, desigur că în spate avem mulți alți pacienți care sunt la fel evaluați și monitorizați. Niciun pacient, în baza tratamentului inovativ pe care îl avem noi, nu a ajuns la cancer gastric. Am diagnosticat precoce, iar cu ajutorul ozonoterapiei menținem la un stadiu pre-cancer”, a mai menționat Botezatu.

De regulă, metoda endoscopică este cea utilizată pentru a afla dacă un pacient suferă sau nu de cancer gastric. Este o modalitate invazivă, mai ales că nu toate spitalele din Republica Moldova dispun de echipamentul modern necesar. Metoda inventată de Adriana Botezatu ar ușura munca medicilor și ar oferi mai multe date despre starea pacienților.

„Suntem dotați chiar și în Republica Moldova cu o endoscopie digestivă avansată, cu aparate japoneze. Vreau să-l menționez pe domnul doctor Istrate, care a ajuns cu microscopul în stomac. La cel mai minuscul nivel, depistează orice celulă la nivelul mucoasei. Această gastroscopie la noi nu peste tot este. La Cahul sau în alte raioane e un aparataj mai vechi. Ne trezim deseori cu un cancer destul de avansat, cu metastaze, care nu poate fi tratat”, a precizat Nicolae Bodrug.

Echipa lui Nicolae Bodrug este și prima care încearcă să învingă cancerul gastric utilizând ozonoterapia. Mai exact, pacientul consumă ulei ozonizat, pe post de medicament, fiindu-i ozonizat totodată și sângele. Echipa își dorește ca și această metodă să fie brevetată. Acum, medicii o testează la Spitalul Ministerului Sănătății, unde se află singura secție de ozonoterapie din Republica Moldova.

„Acest aparat borbotează kitul care absoarbe sângele de la pacient, îl ozonează și îl întoarce înapoi”, a explicat Bodrug.

„Ozonul are un efect anti-inflamator, bactericid, antiviral. E recunoscut pe larg în toată lumea și utilizat de peste 20 de ani la pacienții noștri", a precizat Adriana Botezatu.

Metoda Adrianei Botezatu a fost premiată cu medalii de aur și argint în cadrul expozițiilor, desfășurate la Chișinău și București. Echipa deține brevete și pentru invenții în tratamentul pneumoniilor, a infecției COVID-19 și a altor boli.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării