main logo
1150

Un forum Transfrontalier România - Moldova a avut loc la Iași

Astăzi la Iași s-a desfășurat forumul transfrontalier – oportunități de accesare a fondurilor europene prin Programul Operațional Comun România – R. Moldova 2021 – 2027, organizat de Consiliul Județean Iași.

Un forum Transfrontalier România - Moldova a avut loc la IașiFoto: deschide.md

Discuțiile în cadrul forumului s-au axat pe proiectele comune implementate de autoritățile din R. Moldova împreună cu Consiliul Județean Iași, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Forumul Transfrontalier a reunit reprezentanți ai raioanelor din Re. Moldova, ai municipiilor Chișinău și Bălți, precum și UTA Găgăuzia. A participat și Andrei Spînu, viceprim-ministru al Guvernului R. Moldova, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

În deschiderea evenimentului, Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a reamintit de frumoasa relație și legătură de sânge și de suflet dintre judeţul nostru şi Moldova de peste Prut.

„Suntem parte a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, iar sub aceste auspicii, cooperarea transfrontalieră între comunitățile pe care le reprezentăm este cu atât mai importantă și necesară. Fondurile europene sunt cea mai importantă șansă a noastră la dezvoltare, iar județul Iași, prin vecinătatea directă cu Republica Moldova, vă poate fi un partener cu care să duceți la îndeplinire proiectele pe care le-ați gândit pentru comunitățile dumneavoastră. Din propria experiență pot să vă spun că proiectele importante prin care ne dezvoltăm comunitățile nu ar trebui să fie însușite de cineva anume. Trebuie să oferim oamenilor viziunea clară că toate aceste proiecte pe care noi, cei din administrație, le facem sunt rodul muncii unei echipe din care fac parte și cetățenii, pentru că ei sunt beneficiarii direcți în final. Această manifestare sigur nu va rămâne una singulară, iar obiectivul ei este tocmai acela de a învăța cum să valorificăm aceste oportunități de finanțare europeană, cum să implementăm proiecte europene și cum să evităm greșelile care pot periclita activitatea noastră de administratori ai bunăstării celor pe care îi reprezentăm. Din partea mea, ca președinte al Consiliului Județean Iași, și a întregului executiv, precum și a Direcției de Proiecte și Dezvoltare Durabilă din CJ veți avea tot sprijinul”, a afirmat, în deschiderea evenimentului, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

La rândul său, Andrei Spînu a declarat că R. Moldova are o mare șansă să se dezvolte doar cu fonduri europene și cu suportul României. 

„Moldova nu va reuși singură să se miște cu viteza de care este nevoie în procesul de dezvoltare. Regretăm că s-au folosit până acum doar 30 la sută dintre fonduri, dar la minister va fi tot suportul ca să deblocăm și să mișcăm lucrurile. Avem un proiect în care, săptămâna viitoare se va face pasul decisiv, vorbim de Apavital. Avem foarte multe inițiative la nivel transfrontalier și ele trebuie duse la bun sfârșit. Republica Moldova rămâne în continuare atașată valorilor europene. (...) Prin Programul Operațional Comun, până în 2027, ne propunem să obținem rezultate practice pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. Împreună cu echipa guvernamentală de la Chișinău, depunem eforturi pentru atragerea mai multe fonduri europene, prin programele promovate de guvernul român”, a spus Andrei Spînu.

Totodată, ministrul a mulțumit organizatorilor Forumului, Consiliul Județean Iași, pentru deschidere și dialog cooperant, accentuând că procesul de cooperare transfrontalieră dintre România şi R. Moldova este orientat spre consolidarea şi sporirea potențialului de dezvoltare al ambelor state, prin proiectele de infrastructură inițiate cu România și, în mod special, cu Iași.

Reprezentantul special al Guvernului României, Alexandru Muraru, a menționat în discursul său că România își asumă să fie un partener implicat al Republicii Moldova în continuarea și dezvoltarea proiectelor transfrontaliere care implică finanțare europeană. „Republica Moldova are acum, în 2022, instrumente extinse de finanțare europeană și cele mai multe oportunități de atragere a fondurilor europene din istora sa. Am analizat cu atenție lista celor 83 de proiecte contractate deja în exercițiul 2014-2020 și am constatat că, Iașul a fost un partener direct implicat în dezvoltarea proiectelor cu finanțare europeană alături de Republica Moldova, prin universitățile ieșene, unitățile spitalicești, autoritățile locale și județene și instituțiile deconcentrate. Prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2021 – 2027 vom continua să fim la fel de implicați, deoarece potențialul există și încă mai avem multe de făcut împreună”, a spus Alexandru Muraru.

Primarul de Iași, Mihai Chirica, a menționat că aceste cooperări cu R. Moldova înseamnă mai mult decât o oportunitate de atragere de fonduri dinspre comunitatea europeană. „Este de fapt o continuare a unui traseu pe care Republica Moldova şi România trebuie să îl aibă în contextul în care Moldova trebuie să devină stat membru al comunităţii europene, iar România trebuie să îşi continue demersurile de atingere a idealurilor (...) Forumul este o bună oportunitate să împărtășim experiențele noastre în atragerea fondurilor europene și sper că autoritățile din Republica Moldova să învețe atât din realizările, cât și din greșelile noastre. Europa și-a arătat deschiderea față de parcursul european al Republicii Moldova, iar contextul geo-politic european este o oportunitate de continuare și accelerare a acestui traseu. Securitatea Republicii Moldova este strâns legată de apartenența la blocul european, altfel Republica Moldova va rămâne un simplu satelit al Federației Ruse. Cred că cetățenii moldoveni trebuie să înțeleagă că viața bună, posibilitățile de a te dezvolta personal, intelectual și material, dar și de a te manifesta democratic sunt la Vest, nu la Est, iar debarasarea de ideologia socialistă, sovietică este obligatorie”, a spus primarul Iaşiului.

Prin Programul Operațional Comun România – R. Moldova 2014 – 2020, este în etapa de precontractare proiectul „Creșterea accesibilității transfrontaliere prin modernizarea infrastructurii de interes local din Județul Iași, România și Raionul Sîngerei, R. Moldova” și în implementare proiectul „Călător pe meridiane culturale” care asigură restaurarea și integrarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Muzeal “Ion Creangă” Iași, care include și reabilitarea bojdeucii lui Ion Creangă. În R. Moldova, proiectul prevede restaurarea, reabilitarea drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” din orașul Fălești și reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” oraș Fălești.

În cadrul Forumul Transfrontalier – Oportunități de accesare a fondurilor europene prin Programul Operațional Comun România – R. Moldova 2021 – 2027 a fost semnat Acordul de Cooperare între Județul Iași și Raionul Taraclia din R. Moldova, precum și o anexă la Acordul de Cooperare cu Consiliul Raional Hâncești.

Programul Operațional Comun România-R. Moldova 2021-2027 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și prevede un buget de 81 milioane de euro. 

Programul este destinat zonei aflate la frontiera dintre România şi R. Moldova şi contribuie la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate – evoluția  către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acțiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi a celor din vecinătatea UE.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării