main logo
1820

Un festival internațional de poezie a avut loc la Chișinău

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Renata Verejanu” a reunit la Centrul Academic Internațional Eminescu poeți, eseiști, artiști/ declamatori, traducători, compozitori, interpreți, artiști plastici din diferite generații.

Un festival internațional de poezie a avut loc la Chișinău

Festivalului Internațional de Poezie „Renata Verejanu” s-a desfășurat zilele acestea la Chișinău, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Ediția din acest an a festivalului s-a produs online pentru participanții din Australia, Canada, Danemarca, Germania, Italia și cu prezența fizică a participanților din mai multe orașe din România și Republica Moldova.

Solicitată de agenție, protagonista festivalului, poeta Renata Verejanu a menționat că proiectul a fost lansat în 2014 de Academia Europeană a Societății Civile în parteneriat cu Institutul de Filologie al AȘM și Compania ”Teleradio-Moldova”, pentru a susține creația scriitoarei care lipsește cu desăvârșire din librăriile și bibliotecile din țară.

Totodată, festivalul a devenit un bun al oamenilor de creație din diasporă și al îndrăgostiților de frumos din spațiul limbii române.

„Festivalul se deosebește de alte proiecte din domeniu prin durata de desfășurare de jumătate de an (de la 1 martie până la 31 august), prin etapele sale (locale, raionale, municipale, naționale și în final, etapa internațională), prin cele șase secțiuni de concurs (Poezie de autor, Poezie recitată, Eseu, Traduceri, Compoziție, Poezia în viziunea artiștilor plastici), prin spațiul geografic cuprins (or, la cele opt ediții ale festivalului au participat deja peste o mie de oameni de creație din diferite generații din Albania, Bulgaria, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Macedonia de Nord, Olanda, Republica Moldova, România, Rusia, Spania, SUA, Turcia, Ucraina)”, a precizat Renata Verejanu.

Potrivit sursei citate, Festivalul nu și-a stopat activitatea nici în această perioadă de pandemie, Măria sa, Poezia, fiind pe linia întâi a proceselor culturale, educaționale din țară, promovând tinerele talente.

Analizând lucrările celor 150 doritori de a se înscrie în concurs, juriul internațional (în persoana academicienilor Ioan Aurel Pop, Eugen Doga, Ion Druță, Mihai Cimpoi, Vasile Tărâțeanu, istoricului literar Alex Ștefănescu și poetului Romeo Tarhon de la București), a evidențiat cele mai bune 30 lucrări.

Printre premianții ediției a VIII-a se numără tânărul compozitor Adrian Beldiman (secțiunea „Compoziție”), profesoarele Eugenia Zabulica (Bălți), Svetlana Grigoriev (Codru), Caliopi Alina Dinu (Teleorman, România), Daniel Ioniță (Australia), secțiunea „Traduceri”; eleva Alexandra Ilușca (Chișinău), Andreea Miron, Natalia Mazîlu Miron (Văratic, Râșcani), Valentina Șoimu (Bălți), secțiunea „Recital”; profesorii Mirela Grigore (Râmnicul Sărat, România), Anatol Caraman (Mereni), Mihaela Maria Dindelegan (Oradea, România), Ludmila Maciuga (Italia), Geta Lipovanciuc, Olga Trudov-Mațarin (Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici”), medicul Veronica Simionica Hasnaș (Bălți), Mariana Dicusară (Edineț), Teodora Războianu (Piatra-Neamț, România), Andreea Arsene (Danemarca) la secțiunea „Poezie de autor”; Lina Codreanu (Huși, România), Elena Dabija, Maria Tonu (Canada) secțiunea „Eseu. Interviu”; Ina Stana Rebigan (Giurgiu, România), Gabriel Todica (Fălticeni, Suceava, România) la secțiunea „Poezia în viziunea artiștilor plastici” ș.a.

Trofeul Festivalului l-a obținut Cristina Maria Nița (Italia), tânăra care a participat în trei secțiuni.

Actuala ediție a forumului artistic a oferit 10 trofee, 15 medalii, 50 de diplome. Toți participanții au primit volumul VIII al Antologiei festivalului, în care sunt prezenți cu lucrările lor toți participanții admiși în concurs.

 Cărțile, lucrările oamenilor de creație participanți la diferite ediții ale Festivalului Internațional de Poezie „Renata Verejanu” au fost prezentate la Expoziția-Eveniment „Oamenii de Creație și Limba Română” (inaugurată la 27 august și va fi deschisă până la 27 septembrie) la Biblioteca „Hristo Botev” din capitală, unul dintre partenerii actualei ediții.

Ediția a VIII-a a Festivalului a fost dedicată Aniversării de 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova.

Poeta și activistul civic Renata Verejanu, protagonista festivalului, fiind unul dintre scriitorii de pe linia întâi a renașterii naționale, cu stagii la Strasbourg, Paris, Atena, este fondatoarea primelor structuri ale Societății Civile din R. Moldova: Cenaclul „Grai Matern” (1988), Agenția Tinerilor Jurnaliști „AMP-Internațional” (1991), Revista „Micul Prinț” (1992), Organizația Mondială a Copiilor Talentați (1995) cu cartierul general la Chișinău și statut participativ la Consiliul Europei (2021-2017), Ziarul „Copiii Europei” (1997), Clubul Consiliului Europei (2000), Federația din Moldova a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO (FMACCU, 2000), Academia Europeană a Societății Civile (2003) ș.a., toate cu personalitate juridică, înregistrate la Ministerul Justiției. Renata Verejanu este autoarea a peste 70 titluri de carte, multe dintre ele premiate la saloane internaționale de carte de anvergură din țară și de peste hotare (”Ofrandă omeniei”, ”Acest timp al Iubirii”, ”Provocați-mă să devin genială”, ”Metafora nemuririi”, ”Iubirea pe toate le vede”, ”Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare”, ”Poetul dintre milenii”, ”Înnobilarea acestei lumi”, romanul ”Geniul invizibil” ș.a.).

Poeta este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1990) și președinte al Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație (2017).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării