main logo
2968

Un fermier din Olanda face business în nordul Moldovei

A reușit să pună pe roate una dintre cele mai moderne ferme de bovine cu stabulație liberă din Republica Moldova.

Un fermier din Olanda face business în nordul MoldoveiFoto: nordnews.md

Este istoria de succes a lui Jim Boet, un olandez care a venit în țara noastră în anul 2013, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md. 

Pasionat de creșterea animalelor încă din frageda copilărie, Jim împreună cu soția sa, Ana Pancart, au reușit să pune bazele unei afaceri de producere a laptelui în satul Goleni din raionul Edineț.

,,Toată viața eram la fermă, cu bunelul, cu bunica. De la naștere am fost implicat în fermă.  Dă Doamne și copii noștri să aibă așa dorință” a spus Jim Boet, fermier

Fermierul spune că în Republica Moldova este mai ușor să-ți deschizi o afacere decât în Europa.

,,Dacă vrei pământuri mai mari, cu o posibilitate de dezvoltare, dar cu bugetul mai mic, hai mergi cu mine în Moldova, și am ajuns așa în Moldova”, a mai adăugat fermierul.

Până a se decide să construiască o fermă în Republica Moldova, bărbatul a vizitat Kosovo, Albania și Olanda, pentru a găsi un teren cât mai mare. Alegerea s-a oprit la țara noastră, unde a cumpărat 300 de hectare de pâmânt.

,,Moldova e o țară mică în dezvoltare. Noi am luat un credit din Olanda, care ofereau credite pentru țări în dezvoltare. Moldova este o țară în proces de dezvoltare și acesta e unul dintre motivele pe care le-am avut. Aici era gunoiște peste tot, noi am strâns tot gunoiul, am făcut proiect și am ajuns acolo unde suntem”, a mai spus Jim Boet, fermier

Ca și orice fermier din R. Moldova, JIM s-a confruntat cu diverse probleme în gestiunea afacerii sale. Una din ele a fost insuficiența brațelor de muncă. Recent, bărbatul a decis să soluționeze problema apelând la tehnologiile performante. El a instalat crotalii cu senzori la peste 200 de vaci, lucru care-i permite să monitorizeze animalele de la distanță.

,,Noi am făcut o investiție. Am făcut la vaci cow manager, senzori. E o investiție scumpă, dar se merită. Prin intermediul acestui senzor se vede cum vaca a mâncat, cum ea rumegă, cum e starea animalului, vaca e în căldură sau nu e în căldură, dacă s-a întâmplat ceva cu vaca sau nu și dacă vaca se simte bine, el va arăta că e bine. Dacă vaca nu se va simte bine, nu va da lapte”, a spus Jim Boet, fermier

Soții și-au împărțit responsabilitățile astfel încât să le reușească pe toate. Dacă Jim este un generator de idei, atunci Ana este persoana care se ocupă de materializarea lor.

,,Este și bine și rău și interesant și hiperinteresant. Ne-am format împreună astfel încât unul să genereze idei, iar altul caută posibilități de realizare a acestor idei. De aceea la noi și iese totul atât de interesant, atât în cuplu, cât și în fermă. Caut finanțe, caut furnizori, caut posibilități ca ideile să fie realizate, de aceea ne iese bine lucrul în comun”, a spus Ana Pancrat, soția lui Jim Boet

Pandemia de Covid-19, criza gazelor și cea economică și-au lăsat amprenta asupra fermei. Din cauza scumpirilor în lanț a carburanților și a nutreților pentru animale, soții Boet au ajuns să întrețină afacerea cu aproximativ un milion de lei pe lună.

,,Cheltuielile s-au ridicat, dar prețul la lapte pentru fermieri nu s-a ridicat. Motorina s-a scumpit, gazul la fel, concentratul la fel, soia la fel, de la 11,10, 13 lei, acum achităm 16 lei-17 lei pentru un kg de soia.  Cheltuielile merg la hrană, la lumină, la salarii, la lucrători. Ne dorim și mai mulți lucrători, dar nu e posibilitate și e păcat”, a adăugat fermierul.

Deși de mai multe ori dorința i-a fost redusă de birocrație și corupție, acesta crede în viitorul afacerii de familie și speră că lucrurile vor fi îmbunătățite, inclusiv cu suportul autorităților.

,,Desigur că aici este o mare parte de birocrație, noi am trecut de asta. La început a fost și corupție, pe încet se micșorează, și începe să devină mai ușor.  E bun unde noi nu suntem. Dacă tu ai cunoștințe, dorință, atunci reușești unde vrei”, a conchis Jim Boet, fermier

Dintre cele peste 500 de vaci din ferma lui Jim, aproximativ 80 sunt importate din Olanda, majoritatea fiind de rasă Holstein. Lunar, ferma de vaci din satul Guleni produce 135 mii litri de lapte. Fermierii își vând laptele furnizorilor din raionul Edineț cu 7,60 bani per litru.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării