main logo
3599

Un felcer din Chișinău, condamnat la închisoare pentru malpraxis

Un felcer din municipiul Chișinău a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de trei ani, pentru comiterea infracțiunii de încălcare din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale (art. 213 lit. b) din Codul penal).

Un felcer din Chișinău, condamnat la închisoare pentru malpraxisImagine simbol

De asemenea, suplimentar, instanța a dispus privarea de dreptul de a exercita activitate în domeniul medical pe un termen de cinci ani, transmite Știri.md. 

Potrivit Procuraturii Generale, acuzatorii de stat au înaintat învinuirea pe faptul că inculpatul, în vârstă de 30 de ani, activând în calitate de felcer în cadrul unei instituții private de prestare a serviciilor medicale, aflându-se în exercițiul funcției, în baza fișei de solicitare din 21 ianuarie 2020, recepționată dimineața, s-a deplasat cu autosanitara pe o adresă din sectorul Botanica al municipiului Chișinău.

După ce a examinat necorespunzător și superficial un pacient în vârstă de 67 de ani, deși avea posibilitatea să stabilească un diagnostic prezumtiv corect, a omis investigațiile necesare și prealabile fără a efectua traseul ECG (Electrocardiograma) a pacientului, ceea ce nu a permis diagnosticarea oportună a insuficienței cardiovasculare acute. 

Felcerul a lăsat pacientul pe loc cu recomandarea de a se adresa medicului de familie, fără a oferi informații depline, inteligibile despre starea sănătății pacientului, și nu l-a transportat pentru internare de urgență. În urma încălcărilor admise și acordării asistenței medicale într-un volum insuficient și defectuos, starea pacientului s-a agravat. În consecință, peste aproximativ două ore, pacientul a decedat în rezultatul insuficienței cardiovasculare acute, ca urmare a infarctului miocardic acut, pe fundalul bolii ischemice a inimii.

Potrivit raportului de expertiză judiciară, echipa de urgență a stabilit incorect diagnosticul de „boală varicoasă a membrelor inferioare” neconfirmat prin acuze și date anamnestice, nu a efectuat traseul ECG care era indicat conform standardelor medicale. Efectuarea traseului ECG putea duce la stabilirea unui diagnostic corect, iar internarea de urgență într-o instituție medicală la timpul oportun, pentru asistență medicală urgentă, ar fi putut salva viața pacientului. S-a atestat o legătură de cauzalitate directă între asistența medicală acordată incomplet și agravarea stării pacientului soldată cu decesul lui.

Inculpatul a pledat nevinovat. De notat că persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării