Un eveniment în cinstea lui Nicolae Schițco, organizat la BNRM
Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul la evenimentul aniversar „Nicolae Schițco: personalitate distinctă a culturii și scrisului românesc”, în cadrul căruia vor fi lansate monografia bibliografică cu același titlu, cărțile „Bulgări” și „Clepsidre de interior” (Șoapte la poarta cuvântului) semnate de protagonist.

Monografia biobibliografică „Nicolae Schițco: personalitate distinctă a culturii și scrisului românesc”, elaborată de Biblioteca Națională a Republicii Moldova are 217 pagini, cuprinde materiale privind activitatea lui Nicolae Schițco, include 250 de înregistrări bibliografice, file din albumul de familie și din activitatea protagonistului, transmite Știri.md.
Volumul „Bulgări” are 136 de pagini și a fost editat într-un tiraj de 500 de exemplare. Cartea, prefațată de scriitorul Iurie Colesnic, mai include o postfață semnată de criticul literar Tudor Palladi. Coperta a fost concepută de Alexei Colîbneac și Vasile Sitari. Este structurată în ordine alfabetică în 222 de cuvinte-titlu: de la Acasă până la Zbucium și cuprinde peste 1.200 de definiții.
Cartea „Clepsidre de interior”(Șoapte la poarta cuvântului) este a treia lucrare de acest gen (cugetări, maxime, aforisme), (după „Duminica gândurilor", „Bulgări”) și a fost editată în cadrul Programului pentru editarea cărţii naţionale 2025 cu contribuţia financiară a Ministerului Culturii al Republicii Moldova. Este alcătuită din 144 de pagini, include 262 de cuvinte-cheie și cuprinde peste 1.300 de definiții. Prefața este semnată de criticul literar Tudor Palladi, iar postfața de scriitorul Vasile Ghica (România).
Evenimentul va avea loc la 30 aprilie 2025, ora 12:00, Sala de lectură nr.1, blocul central.
Editorul, publicistul, sociologul și bibliograful Nicolae Schițco s-a născut la 27 aprilie 1955, în satul Sofia, raionul Drochia. După absolvirea școlii medii din satul natal, în anii 1972-1976 studiază la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie.
Nicolae Schițco s-a aflat la bazele creării sistemului distincțiilor de stat ale Republicii Moldova. Este autorul proiectului Legii Republicii Moldova „Cu privire la distincțiile de stat”. Este promotorul creării sistemului național heraldic, al Comisiei Naționale de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova, elaborând documentele organizaționale, inclusiv actele normative în domeniu.
În perioada 2002-2016, Fundația cultural-editorială „Draghiștea”, condusă de el, a elaborat și editat peste 100 de titluri de carte: beletristică, manuale, enciclopedii. Lui Nicolae Schițco i s-a conferit, în decembrie 2016, titlul onorific „Om Emerit”, pentru merite în promovarea valorilor culturale naționale, contribuție la valorificarea patrimoniului istoric al localităților și activitate organizatorică prodigioasă. În anul 2020, i-a fost conferită Crucea „Meritul Heraldic”. Medalia „D.Cantemir” (2021).
Este cetățean de onoare a raionului Ialoveni (2022), cetățean de onoare a satului Sofia, raionul Drochia (2023).