main logo
1187

Un covor ţesut în 1915 a luat primul loc la un festival din Găgăuzia

Un covor ţesut în anul 1915 de o gospodină din Ceadîr-Lunga a fost desemnat cu premiul întâi în cadrul unui Festival regional al covoarelor, desfăşurat recent în satul Gaidar din UTA Gagauz-Yeri.

Un covor ţesut în 1915 a luat primul loc la un festival din Găgăuzia

La ediţia din acest a festivalului au fost prezentate peste o sută de covoare, aduse din localităţile autonomiei, raioane din sudul ţării, regiunea transnistreană, precum şi din sate găgăuze din regiunile Ucrainei, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

La concurs au fost demonstrate covoare ce datează din anii 1900, 1911, 1913, 1915, anii 30-50. Un număr mare de covoare au fost din anii 60-80 din secolul trecut.

„La aprecierea covoarelor s-a ţinut cont de cromatică, tehnica confecţionării, calitate. Un factor important a fost şi păstrarea covoarelor, care, de asemenea, cere multă iscusinţă şi pricepere”, au explicat surse din administraţia raionului Ceadîr-Lunga.

Covoarele au fost evaluate în cadrul a două nominalizări – covoare vechi şi moderne. 

Astfel, în acest an, cu  locul întâi a fost desemnat covorul „Trandafirii” (1915), ce aparţine Olimpiei Şcegoriova din Ceadîr-Lunga, precum şi covorul „Tabla” (1974) ce aparţine Muzeului de artă a ţesutului din satul Gaidar.

În anul 2019, Festivalul regional al Covoarelor a ajuns la cea de-a VI-a ediţie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării