main logo
2237

Un copil de trei ani din Fălești a fost diagnosticat cu rujeolă

Primul caz de rujeolă din acest an a fost depistat la un copil în vârstă de trei ani din raionul Fălești. Potrivit experților din cadrul Centrului de Sănătate Publică Fălești, micuțul ar fi fost vaccinat în Germania, de unde a revenit acum un an.

Un copil de trei ani din Fălești a fost diagnosticat cu rujeolăImagine simbol

Potrivit medicului epidemiolog Mihail Dvornic, prima prezentare a copilului la medicul de familie a fost la data de 9 ianuarie, iar până pe 16 ianuarie i s-a indicat tratamentul, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.

„La prima examinare avea niște erupții pe corp, temperatură și tuse. A fost indicat tratamentul, dar fără efect. Copilul este vaccinat cu o doză de vaccinul ROR în luna mai anul trecut. Deci doza până la 12 luni, următoarea este la 6-7 ani, și a treia doză, schema deplină la 15-16 ani”, a precizat specialistul. 

În prezent, specialiștii din cadrul CSP Fălești, împreună cu medicul de familie din localitate, vor supraveghea starea de sănătate a angajaților instituției de educație timpurie, dar și a copiilor care o frecventează. 

„Rujeola este o boală extrem de contagioasă. Riscul este foarte mare, în special în rândul copiilor nevaccinați, cei de vârstă fragedă, tineri. Măsurile pe care le vom întreprinde după vizita la instituția preșcolară vor fi: vom inspecta condițiile de ocupare a copiilor în grădiniță, vom vedea care este starea de sănătate, vom analiza starea de sănătate împreună cu medicul din localitate, vom supraveghea copiii pe parcursul perioadei de incubație, care este de până la 21 de zile”, explică Mihail Dvornic. 

După ce a fost confirmată boala, copilul a fost internat la Spitalul Clinic Bălți. În prezent, starea lui de sănătate este stabilă. 

„Un copil de trei ani din raionul Fălești a fost transportat la spital cu suspecție la rujeolă. Astfel, în urma analizelor de laborator s-a confirmat ca fiind pozitiv. Pacientul a fost internat și urmează tratament. Menționăm că starea copilului este stabilă”, susține Andreea Galici, purtător de cuvânt la Spitalul Clinic Bălți.

Oamenii din localitate spun că își fac griji, așa cum rujeola este o boală contagioasă și periculoasă. Mai ales că, în localitate, doi din 17 copii născuți în 2020 nu sunt vaccinați împotriva rujeolei.

Rujeola este considerată o infecție contagioasă, care se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă. Se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată, iar în a treia sau a patra zi de boală se asociază cu pete roșii la nivelul pielii, care apar, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.

Menționăm că, la sfârșitul anului trecut, în România a fost declarată epidemie de rujeolă, fiind înregistrate trei decese: doi copii de șapte luni și un adult de 35 de ani.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării