main logo
1164

Un conațional plecat în SUA de 45 de ani, promovează satele din Moldova

Dacă visul multor basarabeni e să trăiască în Statele Unite, ţara tuturor posibilităţilor, există şi dintre cei care spun că traiul în Republica Moldova este un mare privilegiu.

Un conațional plecat în SUA de 45 de ani, promovează satele din Moldova

Astăzi, vă prezentăm istoria de viaţă a basarabeanului naturalizat Vadim Moldovan. Plecat în Statele Unite în urmă cu 45 de ani, a fost măcinat mereu de dorul de casă. A revenit pentru prima dată după două decenii, iar de atunci continuă să facă naveta New-York - Chişinău, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Este îndrăgostit iremediabil de tot ceea ce ne defineşte ca neam, iar prin proiectele pe care le iniţiază, încearcă să promoveze satele Republicii Moldova, cu tot ce au ele mai frumos.

Vadim Moldovan a plecat din Republica Moldova, împreună cu familia, încă acum 45 de ani, când se înregistra un exod în masă al evreilor.

„Am lucrat pentru o perioadă în marketing, am fost manager de transport, angajat al unei companii importatoare de vin”, spune Vadim Moldovan, profesor în SUA.

Basarabeanul Vadim Moldovanu a absolvit mai târziu universitatea, specializându-se în domeniul protecţiei sociale. Şi-a susţinut teza de doctorat, iar din 2003 predă la City University of New York.

„Conexiunea pe care o experimentezi cu studenţii tăi este ceva ce cauţi mereu. Nu neapărat că aş fi eu un profesor minunat care transmite cunoştinţe studenţilor. Aceasta e o abordare egoistă. Este vorba de dialog. Eu încurajez dialogul cu studenţii”, mai spune acesta.

Şi pentru că l-a măcinat mereu dorul de casă, după 20 de ani a decis să revină pentru prima dată în Republica Moldova. Era începutul anilor 2000 şi a rămas profund dezamăgit de ceea ce a văzut.

„A fost foarte rău. Străzile erau întunecoase, în construcţie. Oamenii erau deprimaţi. Am ajuns în aprilie. A fost o lună cruntă pentru Moldova. Oamenii erau deprimaţi, chiar disperaţi, şomajul era mare, economia la pământ”, susține profesorul.

Dar de atunci a simţit nevoia să facă permanent naveta New-York - Chişinău.

„Am simţit conexiunea, de parcă m-aş fi întors la mama, bunica, ce te-ar fi renegat timp de mai mulţi ani. Iar conexiunea a rămas”, declară basarabeanul.

Basarabeanul este cucerit de autenticitatea satelor din Republica Moldova, de oamenii locului, de folclorul tradiţional - de tot ceea ce defineşte neamul românesc.

„Cred că totul este minunat în Republica Moldova. Chiar şi infrastructura deficitară îmi pare frumoasă. Ştiu că toţi îşi doresc drumuri bune, dar mie îmi plac drumurile de ţară. Au autenticitate. Cred că cel mai preţios aspect al ţării sunt zonele rurale. Pentru că satele păstrează rădăcinile oamenilor care sunt adânc implantate în acel sol de mii de ani.”

Vadim Moldovan dezvoltă mai multe proiecte educaţionale şi culturale în Republica Moldova. De opt ani, profesorul pregăteşte experţi sociali la o universitate privată. O face în baza unui program privind asistenţa socială conceput după model american. Datorită programului de instruire, tinerii specialişti reuşesc să implementeze proiecte de susţinere a satelor din Republica Moldova. Acum, Vadim Moldovan a depus actele pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova, încercând să înveţe câte puţin şi limba. A scris chiar şi un catren în limba română.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării