main logo
1052

Un cercetător a lansat o carte despre folclorul muzical moldovenesc

O carte intitulată ”Folclor muzical din nordul Republicii Moldova: repertoriul violonistic”, semnată de doctorul în studiul artelor și culturologie Nicolae Slabari, a fost lansată astăzi la Biblioteca Națională.

Un cercetător a lansat o carte despre folclorul muzical moldovenesc

Volumul a apărut la Editura „Epigraf” în cadrul programului de editare a cărții naționale, finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării într-un tiraj de 200 de exemplare și cuprinde 200 de pagini, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Solicitată de MOLDPRES, directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei a menționat că lucrarea se bazează pe un material muzical variat, înregistrat în cadrul investigațiilor de teren personale și pe cel din Arhiva Cabinetului de Folclor al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, începând cu anul 1964. 

„Monografia cuprinde  mai multe anexe, care scot în evidență repertoriul lăutarilor. Materialul expus aici are tangențe cu tradițiile noastre, în special, este vorba de sărbătorile noastre creștine – cele de Crăciun și Anul Nou.  Lucrarea va fi o carte de căpătâi atât pentru cercetători, cât și pentru studenți, masteranzi, doctoranzi, precum și pentru muzicieni”, a precizat Elena Pintilei.

În context, doctorul în studiul artelor, profesorul universitar interimar Svetlana Badrajan, a subliniat că acest volum se încadrează în promovarea și salvgardarea patrimoniului nostru național, fiindcă au fost descoperite nume de lăutari, muzicieni de tradiție orală care au păstrat până în zilele noastre un patrimoniu instrumental foarte bogat și mai ales, violonistic. 

„De fapt, violoniștii erau inima oricărui taraf și oricărui grup instrumental și ei sunt urmașii de peste două secole ai lăutarilor anonimi. Materialul muzical inclus aici este autentic, unic și ne reprezintă pe noi ca neam”, a specificat Svetlana Badrajan.

La rândul său, Nicolae  Slabari, autorul cărții a afirmat că aceasta este structurată pe două subiecte: partea istorică și teoretică și cealaltă o constituie ilustrațiile muzicale, fotografii și o anexă  97 de violoniști din zona de nord a Republicii Moldova (dinastiile Banu, Dobrogeanu, Gada, Popov, Chitic ș.a.), care au activat în secolele XX-XXI.  

Nicolae Slabari s-a născut pe 15 martie 1982  la Glodeni. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În prezent, activează în calitate de șef al cabinetului de folclor al acestei instituții. 

Este lector universitar și autor a peste 30 de publicații și recenzii, inclusiv în reviste și culegeri naționale și internaționale. Participă în diverse proiecte științifice și este membru al juriului la diferite festivaluri-concurs din R. Moldova.

img19002061

img19002061

Картинки по запросу Folclor muzical din nordul Republicii Moldova: repertoriul violonistic

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării