main logo
801

Un Centru de dezvoltare și agrement pentru copii și tineri a fost inaugurat la Tiraspol

Un Centru de dezvoltare și agrement pentru copii și tineri a fost inaugurat la Tiraspol, cu asistența Suediei, Marii Britanii și PNUD.

Un Centru pentru copii și tineri a fost inaugurat în stânga Nistrului

Zilnic, peste 50 de copii și tineri vor putea participa la diverse activități educative, sportive și de agrement la Centrul „Creativity”, inaugurat pe 11 mai 2023 la Tiraspol, transmite Știri.md.

Acesta a fost înființat datorită susținerii oferite de Suedia și Marea Britanie în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).

Centrul „Creativity” dispune de trei spații adaptate corespunzător tematicii și amenajate cu mobilier, jucării educative și echipament și este dotat cu vestiare, blocuri sanitare și o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități. Toate acestea pentru a oferi condiții confortabile pentru copiii care vor frecventa cercurile de dans, sport, teatru, arte plastice sau atelierele tematice organizate aici. 

Centrul a fost deschis de Iulia Greciko, antreprenoare din Tiraspol, care a accesat un grant în valoare de 10 mii de dolari de la proiectul AdTrade, la care a venit și cu o contribuție proprie. 

Antreprenoarea intenționează să creeze cel puțin șapte locuri de muncă pentru mame singure, să ofere instruire pentru femeile aflate în situații dificile sau persoane cu dizabilități și să dezvolte un centru social durabil, cu servicii de dezvoltare și agrement pentru persoanele de toate vârstele.

„Datorită asistenței financiare și a mentoratului pentru dezvoltarea afacerii, voi avea posibilitate să ajut mamele singure, oferindu-le servicii de formare profesională, cu posibilitate de angajare, precum și activități educative gratuite pentru copiii lor. Centrul este unul inedit pentru regiunea noastră, deoarece se va concentra pe dezvoltarea creativă a tinerilor care nu muncesc și nu studiază și pe implicarea activă a persoanelor cu dizabilități, creând astfel un mediu cu adevărat incluziv”, a menționat Iulia Greciko.

Centrul „Creativity” promovează educația ecologică atât prin sustenabilitatea activității, cât și prin organizarea unor ateliere tematice în cadrul cărora copiii și adulții vor fi ghidați cum să nu irosească resursele naturale, să îngrijească de mediu și să trăiască în armonie cu natura.

Prezentă la ceremonia de lansare a Centrului, Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a menționat: „Ne bucurăm să vedem cum asistența oferită de noi contribuie la creșterea participării femeilor pe piața muncii și la crearea unor servicii și produse inovative pe ambele maluri ale Nistrului, așa cum este acest Centru, care oferă condiții pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor, organizarea agrementului, odihnei active și promovării unui mod sănătos de viață și incluziune socială”. 

„Suntem siguri că acest Centru are un mare potențial și că va aduce schimbări în bine nu doar în viața copiilor, tinerilor sau femeilor aflate acum în situații dificile, dar și în viața generațiilor care vor urma. Ne bucurăm să susținem asemenea afaceri care contribuie la crearea locurilor de muncă pentru persoane vulnerabile și totodată creează noi servicii necesare populației și contribuie la crearea unui mediu de încredere și de cooperare în regiune”, a afirmat Steven Mark Fisher, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova.

Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă interimară PNUD în Republica Moldova, a  menționat că PNUD promovează în mod activ dezvoltarea antreprenoriatului social în beneficiul grupurilor vulnerabile, cu un accent deosebit pe femei: „Întreprinderile sociale își realizează misiunea și impactul social prin activități economice. Este de apreciat că Centrul Creativity din Tiraspol, în calitatea sa de întreprindere socială, va desfășura numeroase activități educaționale și creative pentru copiii și tinerii din regiune. În plus, vor fi create noi locuri de muncă pentru mame singure, tineri, persoane cu dizabilități și astfel se va crea un mediu social cu adevărat incluziv.”

Cu ajutorul PNUD, Suediei și Marii Britanii, au fost susținute și alte idei de antreprenoriat social: o frizerie socială, o afacere de producere a jucăriilor din lemn și un business specializat în producerea mărfurilor de uz casnic.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării