Ultimul Sunet este tot mai aproape: Cum se pregătesc absolvenții
Au rămas câteva zile până la sfârșitul anului școlar. Pentru cei care vor absolvi au început pregătirile pentru ultima zi de studiu din acest an. Elevii aleg pentru festivități ținute în culorile uniformelor școlare. La mare căutare sunt firmele care închiriază vestimentație de absolvent cu mantie, tocă și eșarfă.

Fetele caută rochii albe sau negre, costume clasice în aceeași nuanță, iar băieții optează pentru cămașă albă și pantaloni negri, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Putem accesoriza un costum clasic. Le accesorizăm un pic mai diferit dacă dorim să simțim această atmosferă festivă, poate nu o cămașă, dar un top mai deosebit, poate nu adidași, dar pantofi. Se poate opta pentru un costum alb, de exemplu, o rochie albă. Aici avem un sacou, este forma pe care o port, dar mult mai solemn”, a menționat Nicoleta Rogac, designer vestimentar.
În magazine, un costum alb poate fi cumpărat și cu 1.500 de lei, o cămașă - cu 400 de lei, iar o pereche de pantofi - cu peste 1.000 de lei. Pentru o cămașă albă pentru băieți, părinții trebuie să scoată din buzunar cel puțin 450 de lei, iar pentru pantaloni - de la 600 de lei în sus.
Absolvenții claselor a 12-a și-au închiriat deja mantie, tocă și eșarfă. Reprezentanții unei firme specializate din Chișinău susțin că sunt multe solicitări pentru tot felul de servicii.
„Avem contracte începând din nordul Republicii Moldova până la sud. Aceste regiuni vor primi vestimentația împachetată începând cu săptămâna viitoare. Purtând vestimentația de absolvent, ea îți confirmă un alt statut. Avem mai multe tipuri de mantii, este vorba despre mantia specială neagră. Mantia neagră simplă, avem un model de mantie albastră”, a menționat Ina Barari, cofondator firmă.
Reprezentanții Ministerului Mediului recomandă instituțiilor de învățământ să interzică lansarea de baloane sau lampioane.
„Acesta este unul din subcomponentele politicilor noastre ca să excludem, să diminuăm utilizarea unor astfel de produse, de baloane, chiar și cele biodegradabile, deoarece acestea se descompun foarte lent. Resturile ajung adesea în natură și pot fi ingerate de păsări, animale sălbatice sau acvatice. Lampioanele care sunt lansate și conțin sârme pot de asemenea dăuna păsărilor”, explică secretarul de stat al Ministerului mediului, Aliona Rusnac.
„Noi cunoaștem foarte bine aceste tipuri de accesorii. Îmi aduc aminte de trecutul nostru, poate sunt frumoase, ne aduc aminte de copilărie, dar suntem într-o societate când trebuie să ne gândim și la mediul înconjurător”, a menționat membra Comisiei parlamentare de mediu, climă și tranziție verde, Veronica Briceag.
Majoritatea liceelor vor sărbători sfârșitul de an școlar pe data de 30 mai.