main logo
2455

UE oferă Moldovei 60 de milioane de euro pentru sistemul de apărare

Uniunea Europeană va aloca, în 2025 și 2026, încă 60 de milioane de euro pentru modernizarea capacităților de apărare a R. Moldova. Angajamentul este fixat în anexa Declarației comune semnate la primul summit R. Moldova - UE, desfășurat pe 4 iulie la Chișinău.

UE oferă Moldovei 60 de milioane de euro pentru sistemul de apărareImagine simbol

Fondurile vor fi alocate din bugetul Instrumentului European pentru Pace (EPF) în 2025 și prin continuarea sprijinului prin intermediul EPF în 2026, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.

„R. Moldova și UE vor continua să lucreze pentru integrarea aprofundată a țării în arhitectura europeană de securitate și apărare, valorificând pe deplin Parteneriatul de Securitate și Apărare și noile inițiative ale UE în domeniul apărării, inclusiv cele prezentate în „Carta Albă” pentru apărarea europeană și Pregătirea pentru 2030”, se arată în declarația care salută oportunitatea oferită R. Moldova de a beneficia de noul instrument privind achizițiile comune în domeniul apărării, prin Acțiunea de Securitate pentru Europa (SAFE).

Printre prioritățile cooperării în domeniul securității și apărării dintre UE și R. Moldova se mai numără consolidarea rezilienței instituțiilor moldovenești împotriva manipulării și interferenței informaționale străine, a amenințărilor hibride, precum și implicarea instituțiilor de cercetare și inovare din R. Moldova în Schema UE de inovare în apărare (EUDIS), cu scopul de a stimula tehnologiile cu dublă utilizare și cele relevante pentru apărare în ecosistemul industrial și academic moldovenesc.

De asemenea, R. Moldova și UE vor iniția o cooperare structurată în cadrul Programului Spațial al UE, cu scopul de a permite participarea progresivă a Moldovei la programe cum ar fi „Copernicus” de observare a Pământului și „Galileo” de navigație prin satelit, precum și la serviciile GOVSATCOM pentru comunicații guvernamentale sigure.

„UE va oferi asistență tehnică și sprijin pentru consolidarea capacităților pentru a facilita pregătirea instituțională a Moldovei, alinierea reglementărilor și accesul la date spațiale pentru servicii publice, managementul riscurilor de dezastre, agricultură și supravegherii frontierelor”, se mai arată în document.

Menționăm că, începând cu anul 2021, UE a oferit R. Moldova, în cadrul EPF, 197 de milioane de euro. Fondurile au fost utilizate pentru dotarea Armatei Naționale cu ambulanțe, roboți de deminare, vehicule de transport, drone și echipamente medicale.

„Echipamentele contribuie deja la consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova. Mai mult decât atât, aceste echipamente pot fi folosite și în scopuri civile. De exemplu, Armata Națională poate interveni în sprijinul autorităților locale în caz de urgență sau calamități, folosind echipamentele de geniu sau resursele medicale dezvoltate prin aceste proiecte. Sunt beneficii directe pentru întreaga societate”, a menționat Ghenadie Cojocaru, secretar de stat la Ministerul Apărării.

Secretarul de stat a dezmințit informațiile potrivit cărora aceste investiții ar avea scopuri agresive. El a subliniat că Republica Moldova își modernizează armata în scopuri strict defensive, pentru că tehnica din dotare este una învechită și datează încă din anii '80 ai secolului trecut, iar sprijinul Uniunii Europene este esențial în acest proces.

„Se încearcă deturnarea atenției de la procesul de modernizare a Armatei Naționale, prezentându-l ca pe un proces de militarizare, ceea ce este fals. Forțele Armate sunt construite pe principiul suficienței defensive, adică ne modernizăm pentru a ne putea apăra, nu pentru a ataca”, a punctat secretarul de stat.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării