main logo
2422

UE implementează peste 100 de proiecte în Republica Moldova

Uniunea Europeană implementează în prezent peste 100 de proiecte în Moldova, iar finanțarea UE se va concentra, în următorii trei ani, pe implementarea Planului de Creștere pentru Moldova în valoare de 1.9 miliarde de euro. Aurica Butnari, manager de programe la Delegației UE de la Chișinău, a declarat că investițiile europene vor contribui la creșterea nivelului de trai și la dezvoltarea economică a statului nostru.

UE implementează peste 100 de proiecte în Republica MoldovaFoto: Moldova1.md

Potrivit Auricăi Butnari, investițiile europene în R. Moldova vizează „dezvoltarea economică, domeniul social, energetic, securitatea și tot ce ține de digitalizare”, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md. 

Reprezentanta Delegației UE la Chișinău a adăugat că, după ce va adera la Uniunea Europeană, R. Moldova va beneficia de același mecanism de finanțare ca și țările- membre.

La rândul său, Michelle Iliev, secretară de stat în Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a precizat că Republica Moldova are potențial de a deveni o zonă de testare pentru inovații europene.

„Suntem o țară foarte mică, putem fi o zonă de testare și de încercare a noi soluții în domenii precum agricultură, industrii creative, medicină, automotive și inginerie, care pot fi extinse ulterior la nivel global”, a spus Michelle Iliev.

Ea a precizat că Republica Moldova a avansat considerabil în digitalizarea serviciilor publice: „Ne-am asumat în Planul de Creștere ca, până la sfârșitul anului 2025, să avem 75% din serviciile publice către mediul de business digitalizate și 100% până în 2030”.

Michelle Iliev a salutat proiectul „WiFi For Europe”, pe care UE urmează să-l extindă și în R. Moldova și care presupune o acoperire gratuită cu rețea de Wi-Fi în spațiile publice din centrele regionale, inclusiv în spitale sau în școli.

Potrivit secretarei de stat de la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în ultimii doi ani, echipele ministerului „au implementat și au transpus peste 20 de acte ale Uniunii Europene”, iar procesul a durat, fiindcă doar Codul telecomunicațiilor reprezintă un document de 181 de pagini.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării