UE a oferit granturi pentru dezvoltarea spălătoriilor sociale în Moldova
În R. Moldova, cu suportul financiar al Uniunii Europene, urmează a fi deschise 16 spălătorii sociale, de care vor putea beneficia gratuit peste 1.500 de persoane din grupurile vulnerabile de cetățeni.
Noile servicii sociale vor fi dezvoltate de către 16 organizații ale societății civile din diferite regiuni ale R. Moldova, în parteneriat cu autoritățile publice locale, transmite Știri.md.
Activitățile vor fi desfășurate în cadrul proiectului „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente” finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de către un consorțiu format din trei organizații ale societății civile: Keystone Moldova, Dorcas Moldova și Neoumanist. Proiectul are un buget de circa un milion de euro și va fi implementat în perioada anilor 2023-2025.
„Prin această inițiativă, cel puțin 1.500 de persoane din grupurile social vulnerabile vor beneficia gratuit de servicii de spălătorie, igienă personală și socializare în cele 16 localități, unde urmează să fie create. Ne dorim ca acest proiect să devină un exemplu de colaborare eficientă între autoritățile publice locale și centrale și organizațiile societății civile pentru a asigura accesul celor mai vulnerabile persoane la servicii sociale de calitate și integrarea lor cu succes în comunitățile lor”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Jānis Mažeiks.
Ludmila Malcoci, directoarea executivă Keystone Moldova, a făcut o scurtă prezentare a proiectului, menționând importanța parteneriatelor create dintre organizațiile societății civile și autoritățile publice locale în crearea și mentenanța ulterioară a serviciilor sociale.
„Unul dintre obiectivele de bază ale proiectului nostru este de a susține organizațiile societății civile în construirea de noi parteneriate cu autoritățile publice locale. Doar așa vom putea dezvolta servicii de spălătorie comunitare durabile pentru grupurile vulnerabile de cetățeni. Cu suportul proiectului, organizațiile beneficiare de granturi vor beneficia de o pregătire corespunzătoare, pentru a asigura continuitatea și flexibilitatea prestării serviciilor sociale în localitățile din care fac parte. Un accent aparte se va pune pe mobilizarea resurselor comunitare, iar aici ne bazăm foarte mult pe partenerii OSC-urilor – autoritățile publice locale”, a subliniat Ludmila Malcoci.
Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, i-a mulțumit ambasadorului Uniunii Europene în R. Moldova pentru suportul acordat țării noastre în crearea și dezvoltarea serviciilor sociale, menționând că autoritățile publice centrale vor asigura continuitatea acestora în beneficiul cetățenilor.