main logo
814

Tutun-CTC a blocat trecerea vagoanelor pe teritoriul întreprinderii

Autoritățile statului confirmă faptul că întreprinderea Tutun-CTC (privatizată la începutul anului de omul de afaceri Franck Arif) practic a blocat trecerea vagoanelor Căii Ferate a Moldovei pe teritoriul său, dar susțin că aceste măsuri ar fi justificate.

Tutun-CTC a blocat trecerea vagoanelor pe teritoriul întreprinderii

Pe 6 august 2019, administraţia Tutun-CTC a expediat în adresa Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Rezerve Materiale, CFM și unor companii private o notă în care solicita sistarea "transportului de vagoane pe tronsonul căi ferate ce traversează teritoriul SA Tutun-CTC", până la clarificarea unor aspecte, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Tutun-CTC nu mai are nevoie de cale ferată

Totodată Tutun-CTC afirmă că nu urmăreşte scopul de a limita posibilitatea utilizării liniei de cale ferată, dar aminteşte de faptul că întreprinderea a fost privatizată, iar activitatea ei nu presupune utilizarea transportului feroviar şi nici a căii ferate.

Întreprinderea mai susţine că suportă cheltuieli de circa 45.000 de lei pe lună pentru întreţinerea şi asigurarea tranzitului de mărfuri pe calea ferată de pe teritoriul ei şi atrage atenţia la faptul că deţine hale unde sunt depozitate mărfuri accizabile cu regim special, iar tranzitul ar crea anumite impedimente.

În consecinţă întreprinderea propune ca soluţie semnarea unui contract de servitute cu cei care vor să utilizeze segmentul de cale ferată, care să prespună acoperirea cheltuielilor suporatte de Tutun-CTC. 

La fel întreprinderea cere alcătuirea unui orar lunar de trecere a garniturilor de tren pe teritoriul său şi coordonarea lui cu Tutun-CTC, iar tranzitul ar fi recomandat după orele 21.00.

Cine va plăti pentru trecerea vagoanelor

Administraţia Agenţiei Rezerve Materiale a confirmat blocarea căii de acces a căii ferate, de către Tutun-CTC, ce traversează şi "teritoriul Centrului de gestionarea a rezervelor de stat (depozite) din componența Agenției Rezerve Materiale".

Agenţia susţine într-un răspuns oficial că pentru a debloca situaţia au fost convocate ședințe la nivel de conducere cât și grupuri de lucru. Totodată instituţia anunţă că prin aceste acţiuni, nu este pusă în pericol securitatea alimentară sau energetică, deoarece, "societatea nu limitează posibilitatea utilizării liniei de cale ferată".

"Problema este diminuarea cheltuielilor neefective, ce se referă numai la agenții economici și nu la Agenția Rezerve Materiale", precizează administraţia instituţiei, .

Agenţia aminteşte însă de faptul că potrivit Codului transportului feroviar activitatea acestuia "este reglementată şi controlată de stat", iar ”patrimoniul întreprinderilor, organizaţiilor, instituţiilor şi obiectelor de transport feroviar care asigură nemijlocit procesul de transportare şi executare a lucrărilor de intervenţie şi repunere în funcţiune constituie, în exclusivitate, proprietate publică.”

"În această ordine de idei, ține de competența instanțelor de drept cât și instituțiilor de resort să se expună asupra acestui subiect", mai scrie în răspunsul său Agenția Rezerve Materiale.

O acţiune abuzivă sau cerere legală

Deocamdată alte oficialităţi nu s-au expus la acest subiect şi încă suntem în aşteptarea unui răspuns de la Ministerul Economiei.

Pe de altă parte firma Ivavic SRL, care deţine elevatoare de depozitare a cerealelor pe teritoriul Combinatului de Produse Cerealiere (vecin cu Tutun-CTC) şi care este afectată de cerinţele impuse de noii proprietari, s-a adresat cu o plângere deja premierului Maia Sandu. 

Firma se arată revoltată de "poziţia ilegală, abuzivă şi samovolnică a SA Tutun-CTC" care afectează mai mulţi agenţi economici şi cere intervenţia Guvernului pentru a le stopa.

Drept argument este adus faptul că până la privatizare Tutun-CTC nu percepea careva "sume ilegale sub formă de taxe de trecere, iar acum după schimbarea acţionarilor, încearcă să obţină venituri ilicite şi nejustificate".

Fără cale ferată în zona industrială a Chişinăului?

Cu ce se va termina acest conflict şi ce soluţie vor găsi autorităţile e dificil de spus, dar dacă se va merge pe acceptarea cerinţelor Tutun-CTC cu taxa de trecere pentru vagoanele cu mărfuri pe calea ferată, apoi la fel pot proceda şi alte companii, pe teritoriul cărora trec segmente de cale ferată. E vorba de zeci şi sute de astfel de companii şi segmente de cale ferată.

În final s-a putea ajunge la o situaţie când firma care se află la capătul căii ferate să fie impusă să achite o taxă uriaşă pentru trecerea unui vagon de marfă şi astfel să renunţe la utilizarea acestui transport.

În consecinţă putem deduce că acest blocaj, ar putea avea ca efect eliminarea completă a liniilor de cale ferată din zona industrială a Chişinăului, iar acesta pare a fi scopul noilor proprietari ai Tutun-CTC, care deschis declară că nu mai au nevoie de transport feroviar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării