main logo
1569

Tudor Braniște: Problema tinerilor care fac cercetare e destul de acută

Problema tinerilor care fac cercetare este destul de acută și se poate acutiza mai mult în timp, deoarece numărul doctoranzilor în anumite domenii este foarte mic. Dacă domeniul științelor socioumane stă mai bine, atunci cel al științelor exacte stă destul de rău.

Tudor Braniște: Problema tinerilor care fac cercetare e destul de acutăFoto: IPN

O spune Tudor Braniște, șeful Secției management academic și relații externe AȘM, președinte al Academiei Tinerilor din Moldova, transmite Știri.md cu referire la IPN.

În cadrul dezbaterii publice, „Academia Română și Academia de Științe a Moldovei: parteneriat pentru dezvoltarea cercetării și a inovării în context european”, organizată de Agenția de presă IPN, Tudor Braniște a remarcat că, în domeniul științelor fundamentale și tehnologice inginerești, numărul tinerilor este cu mult mai mic decât domeniul științelor umaniste, economice, drept. Dacă tendințele vor rămâne aceleași, se vor atesta dificultăți și mai mari la atragerea tineretului în domeniul științelor exacte.

Academia Tinerilor din Moldova organizează diverse activități pentru atragerea elevilor, ghidarea în carieră. Elevii rămân entuziasmați atunci când vin în laboratoarele de cercetare și când află despre proiectele de cercetare. Infrastructura este și ea un motiv care stă la baza deciziei tinerilor de a alege să facă. Este nevoie de echipament performant pentru cercetare, menționează Tudor Braniște.

Partea aplicativă este importantă pentru tineri. Cu acest scop se organizează vizite ale elevilor în laboratoarele de cercetare, dar și școli de vară. Parteneriatul dintre Academia Română și Academia de Științe a Moldovei pentru dezvoltarea cercetării și a inovării va aduce beneficii, crede cercetătorul. Organizarea evenimentelor comune va permite crearea punților de legătură, ceea ce va stimula implicarea tinerilor și accesul mai larg al acestora la informații.

Dezbaterea publică la tema „Academia Română și Academia de Științe a Moldovei: parteneriat pentru dezvoltarea cercetării și a inovării în context european” este ediția a șasea în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, susținut de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării