main logo
772

Trombozele, tratamentul cu anticoagulante și vaccinarea anti-COVID

Aproximativ 30-40 la sută din pacienții care se îmbolnăvesc de COVID-19 au complicații din cauza trombozelor, adică formarea cheagurilor de sânge în vasele sangvine. Iar pentru a le înlătura, medicii le prescriu pacienților tratamente anticoagulante. Tratamentul anticoagulant nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare și nu este recomandată întreruperea acestuia, spune Mihai Lîsîi, doctor în științe medicale.

Trombozele, tratamentul cu anticoagulante și vaccinarea anti-COVIDFoto: tvn.md

Mihai Lîsîi, șef departament chirurgie Spitalul Clinic Bălți: „Infecția Covid, prin care noi am trecut și mai trecem, atacă nu numai țesutul pulmonar, dar și alte sisteme, inclusiv cel cardio-vascular. Virusul are o acțiune topică asupra țesutului alviolar, provocând schimbările respective și, totodată, are acțiune asupra peretelui vascular, transmite Știri.md cu trimitere la tvn.md.

Vasul de sânge este constituit din trei straturi. Asupra unuia dintre ele, stratul intern, tunica internă, acest virus are o acțiune negativă, provocând inflamația endoteliului. Iată acest perete inflamat constituie una din condițiile de formare a cheagurilor, trombelor cum li se mai spune. Trebuie menționată schimbarea vâscozității sângelui, inflamația sistemului care are loc în organism, toate cele menționate anterior sunt factori de trombogeneză. 

În corpul uman există două feluri de vase. Vasele arteriale sunt cele care pleacă de la inimă și alimentează corpul uman. Și sunt vasele venoase, cele prin care sângele vine de la periferie spre inimă și iată în funcție de unde se formează cheagul respectiv apar și schimbările acestea în organism, provocând uneori schimbări drastice, fatale. Dacă este afectat cu un cheag un vas arterial, care alimentează creierul, pacientul face accident cerebro-vascular.

Dacă afectează un vas care alimentează un membru superior sau inferior, este afectată zona respectivă, dacă cele venoase, la fel, formând cheaguri care se pot rupe în orice moment și cu torentul de sânge poate fi dus spre plămâni, provocând trombofilie pulmonară, care este fatală pentru pacient. Aceste complicații s-au înregistrat la 30-40% din pacienții cu COVID.

Am avut și noi așa pacienți și încă mai avem. Aceste complicații, dacă trece perioada acută și nu provoacă decesul persoanei, atunci apar pe viitor. Ce e important este că aceste complicații au fost înregistrate la persoane tinere, cu vârsta aptă de muncă, care au avut forme ușoare de COVID. Totuși au avut de suportat consecințe grave.”

„Tratament cu anticoagulante al bolnavilor de COVID-19”

„Sigur că tratamentul infecției COVID-19 este complex și include un șir de măsuri, printre care unul dintre cele mai importante este terapia cu anticoagulante absolut la toate categoriile de persoane. Terapia cu anticoagulante se realizează după anumite protocoale. Ulterior pacienților li se prescriu alte preparate care preîntâmpină formarea cheagurilor, fiind monitorizați de medic.”

„Este permisă vaccinarea anti-COVID în timpul tratamentului cu anticoagulante?

„Sigur. Complicațiile trombotice, pacienții cu patologii cardio-vasculare trebuie numaidecât să se vaccineze. Acest lucru nu este o contraindicație pentru vaccinare.”

În cazul persoanelor care primesc tratament anticoagulant există riscul formării de hematoame la locul injectării, la fel ca în cazul oricărei injecții intramusculare. Din acest motiv, se recomandă injectarea lentă și aplicarea de presiune la locul injectării după administrare. Pentru a evita sângerarea, se va aplica presiune locală timp de cel puțin 2, până la 5 minute, fără a se masa zona. După vaccinare, persoana va rămâne cel puțin 15 minute sub observație, pentru că există riscul formării unui hematom la nivelul puncției.

Pacienții sub terapie anticoagulantă nu au contraindicație de vaccinare. În funcție de tipul de medicație utilizată și de dozaj, se recomandă totuși consultarea medicului curant pentru a stabili dacă terapia administrată poate fi întreruptă sau modificată pentru un timp scurt, pentru ca persoana respectivă să se poată vaccina anti-COVID.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării