main logo
1104

Trenurile Marii Dureri: Mărturii ale tragediei deportărilor staliniste

La 76 de ani de la cea mai mare operațiune a deportărilor în masă din Basarabia, operate de regimul stalinist, locuitorii satului Mereni din raionul Anenii Noi au inaugurat două opere memoriale dedicate consătenilor care au fost deportați în Siberia. Monumentul intitulat „Trenurile Marii Dureri" și instalația „Coridorul Morții" au fost amplasate în cadrul Complexului muzeal în aer liber din localitate.

Trenurile Marii Dureri: Mărturii ale tragediei deportărilor stalinisteFoto: Moldova1.md

În total, 181 de nume ale consătenilor deportați în cel de-al doilea val de represiuni staliniste din iulie 1949 au fost gravate pe monumentele din cadrul complexului memorial. A fost amenajat un tunel simbolic, lung de 35 de metri, care evocă stările de izolare, frică și incertitudine prin care au trecut deportații, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.

„În momentul când s-au deschis arhivele naționale, am constatat că consătenii noștri au fost deportați în regiunea Irkutsk cu două trenuri și, analizând aceste date, vagon cu vagon, a venit această idee”, a relatat Gheorghe Postică, autorul Trenului Durerii.

Maria Butnăraș a fost deportată împreună cu familia sa când avea doar opt ani și a trăit încă opt ani în Siberia. Amintirile acelor vremuri cumplite îi rămân și astăzi adânc întipărite în memorie.

„Un băiat, cel mai mic, mama a reușit în noaptea aceea nu știu cum să îl scoată printr-o gaură prin gard și l-a trimis la bunica. A zis: du-te, că pe noi o să ne ucidă, dar măcar tu ai să rămâi. Eu nu pot uita. Nu pot uita foametea aceea pe care am suferit-o. Trei ani jumătate nu ne-au hrănit”, își amintește Maria Butnăraș, deportată.

„Un moment tragic al istoriei care trebuie arătat și prezentat la societate, pentru că tinerii din ziua de azi nu înțeleg și cred că a fost și gata nu mai trebuie de amintit acest moment”;

„Este un eveniment care reprezintă trecutul, un eveniment foarte trist pe care trebuie să îl păstrăm în memorie și să aducem aminte viitoarei generații cine au fost străbunii noștri, cine au fost buneii noștri și prin ce greutăți au trecut”; „Este necesar ca noi să ne amintim crimele trecutului, să servească drept o lecție pentru generațiile din prezent. Aceste lucruri nu trebuie uitate, ele trebuie amintite și generațiilor următoare”, au spus oamenii.

Memorialul, care evocă vizual drama zecilor de mii de oameni deportați în Siberia, ar putea deveni filiala Muzeului Național de Istorie, având în vedere încărcătura istorică pe care o poartă.

„Am cerut astăzi Muzeului Național de Istorie să examineze posibilitatea de a transforma acest muzeu local într-o filială a Muzeului Național de Istorie. O parte a Muzeului Național a memoriei deportaților și victimelor regimului comunist”, a declarat Sergiu Prodan, ministrul Culturii.

În noaptea dintre 5 și 6 iulie 1949, în Basarabia a avut loc cel mai mare val de deportări staliniste. Peste 11 mii de familii, în jur de 36.000 de persoane, au fost forțat evacuate din locuințele lor și trimise în Siberia.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării