Trei tineri din Moldova dețin o afacere cu jucării 3D din lemn și ghips
Trei tineri au de aproape un an un mic atelier în care creează jucării 3D din lemn și ghips și își propun să devină lideri în industria jucăriilor educaționale naturale. Afacerea a fost pusă pe roate cu ajutorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Antreprenorii au reușit să stabilească relații de colaborare în România, iar jucăriile create de ei ar putea ajunge într-o rețea de librării de peste Prut.

În urmă cu un an și jumătate, Ion Lungu, alături de doi prieteni, a realizat o jucărie pentru băiatul unuia dintre ei. Reacția copilului, dar și a celor din jur i-a încurajat pe tineri să-și deschidă o afacere. Au pornit la drum cu 500 de euro fiecare, din care au cumpărat materialele necesare, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Prima jucărie a fost construită într-un garaj cu mâinile noastre, fără utilaje, fără nimic. Începutul a fost ușor, am contribuit toți trei cu o mică sumă de bani pentru a începe procesul, ca urmare au apărut dificultăți, investiții mai mari”, susține Ion Lungu, antreprenor.
Pentru a cumpăra utilajele necesare, tinerii au apelat la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Costul acestora depășește un milion de lei. 60% din sumă a fost acoperită de două granturi oferite de ODA. Antreprenorii produc 27 de modele de jucării, folosind doar materiale naturale și prietenoase cu mediul.
„Începutul a fost cu forță de muncă manuală. Ca urmare, am observat dificultățile care apar. Capacitatea de producere era mică pentru că se făcea totul manual și am aplicat la programe de stat, granturi, pentru a procura utilaje. 80% din munca pe care o facem acum e făcută de utilaje”, spune Ion Lungu, antreprenor.
Antreprenorii intenționează să cucerească și piața din România.
„Le-a plăcut ideea. Am fost la o expoziție în România unde ne-au și observat. Am văzut interesul mare al persoanelor și au început să susțină ideea de producere... Avem o colaborare cu o librărie, care are peste 10 magazine în toată țara. A fost și o propunere să construim acolo producerea, însă în momentul de față ne oprim la noi. Ca urmare, până în vară vrem să ajungem încă plus 10 modele, doar că așteptăm utilajele să vină”, a menționat Ion Lungu.
Tinerii antreprenori își propun să devină lideri în industria jucăriilor educaționale naturale. Vor să-și deschidă o fabrică și câteva magazine în Chișinău. Iar odată cu creșterea volumului de producție vor încerca să cucerească și piața europeană.