main logo
2197

Trei acte obligatorii pentru a putea lansa o dronă în Moldova

Vreți sa filmați cu o dronă? Atunci, să știți că, de acum încolo, o puteți face doar dacă aveți autorizație. Și nu una, ci trei.

Trei acte obligatorii pentru a putea lansa o dronă în Moldova

În afară de permisiunea de la Autoritatea Aeronautică Civilă, aveți nevoie de documente eliberate de alte două instituții, transmite Știri.md cu referire la Protv.md

În caz contrar riscați o amendă de până la o mie de lei.

„Ei, bine, acum nu ai nevoie doar de o dronă ca să obții imagini atât de spectaculoase, ci de o dronă și de un teanc de documente. Ca să le ai trebuie să faci o serie de drumuri”, a menționat Natalia Ghetu.

Pentru început, trebuie să mergeți la Serviciul de Informații și Securitate, apoi la Ministerul Apărării și, în cele din urmă, la Autoritatea Aeronautică Civilă, pentru a obține permisiunea în scris că aveți dreptul să ridicați în aer aparatul de zbor.

„Pentru fiecare zbor trebuie să prezentanți ce lucrări urmează să executați, cu ce mijloace tehnice și când doriți să faceți acest lucru“, a declarat Anton Danice, expert la Autoritatea Aeronautică Civilă.

„Răspunsul de MAI și SIS durează mai mult de o zi-două. Cel mai mult a durat o săptămână. Avizul poate fi primit atât pentru un zbor, cât și pentru mai multe zboruri”, a mai menționat expertul.

Mai mult, dacă dețineți o dronă, trebuie să o înregistrași la Autoritatea Aeronautică Civilă.

„Se fac poze tipizate pentru al introduce în registru. Câte drone sunt înregistrate? Acum nu pot să vă spun”, a spus Anton Danice.

În cazul unui incident, însă, în lege nu este specificat exact cum ar urma să fie pedepsită persoana care a lansat drona.

„Sancțiuni există doar că este necesară completarea codului aerian prin stabilirea unei contravenții specifice”, a declarat Constantin Vozian, reprezentantul Autorității Aeronautice Civile.

Aceste detalii vor fi puse la punct de Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii iunie printr-un regulament, iar Moldova va prelua normele. Experții spun că modificările sunt necesare pentru siguranța zborurilor.

„Pun în pericol aeronavele”, a spus Anton Danice, expert la Autoritatea Aeronautică Civilă.

Deși legea obligă posesorii de drone să solicite permisiunea autorităților înainte de a le ridica în aer, până în prezent, nu a fost aplicată nicio sancțiune.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării