main logo
996

Tratament românesc pentru moldoveni: Trec hotarul pentru dializă

Pentru unii pacienți din Republica Moldova care depind de dializă, salvarea se află peste Prut. Zeci de persoane merg de câteva ori pe săptămână la Centrul de Dializă Fresenius din Iași, pentru ședințe fără de care viața le este pusă în pericol. Unii locuiesc aproape de graniță și ajung mai repede, iar alții parcurg sute de kilometri pentru aceste proceduri medicale.

Tratament românesc pentru moldoveni: Trec hotarul pentru dializăFoto: Moldova1.md

Drumurile lungi și efortul constant fac parte din rutina lui Maxim Racu, care face dializă de peste opt ani. În ultimii doi ani a beneficiat de tratament la Iași, deoarece consideră că condițiile din spital sunt mai bune. „Am fost chemat pentru un transplant. S-a întâmplat acum două luni și jumătate. În prezent mă simt bine, iar viața merge mai departe”, susține pacientul, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„La vârsta de 12 ani, băiatul a ajuns la Spitalul „Sfânta Maria”. După majorat am mers la Chișinău, unde am făcut dializă timp de cinci ani. Dobândind cetățenia română, am venit la Centrul de Dializă Fresenius din Iași”, spune Tamara Dobândă, mama unui pacient.

Soțul Mariei Mișcari a aflat că are insuficiență renală în 2009 și face dializă la același spital, la sugestia unor prieteni de familie. „Suntem din Ungheni. Până la Chișinău era departe să ne deplasăm. Fiind mai aproape, ne-au sfătuit să venim aici. Este greu la vamă, dar mai sunt oameni cu inimă mare care ne dau voie fără rând”, spune Maria Mișcari.

Accesul pacienților de peste Prut la dializă în România este reglementat prin acorduri bilaterale, iar cetățenii cu dublă cetățenie beneficiază de tratament gratuit.

„Au trecut peste 200 de persoane care au făcut dializă, care au făcut transplant, care s-au însănătoșit. Noi le găsim cazare, mulți sunt debusolați, nu știu unde să-și facă asigurarea. Încercăm să-i ajutăm pas cu pas”, comunică președintele Asociației „Dreptul Basarabiei” din Iași, Oleg Spînu.

„Există și cetățeni din Republica Moldova care nu au cetățenie românească și plătesc aceste consultații. Am avut recent un pacient la care dializa clasică nu a funcționat și am trecut pe dializă peritoneală, care se face în România, însă nu și în Republica Moldova”, zice medicul nefrolog Ionuț Nistor.

În prezent, la Centrul de Dializă Fresenius sunt peste 20 de pacienți moldoveni, care beneficiază de câteva ședințe pe săptămână. Fiecare procedură durează între trei și cinci ore.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării