Transport public aproape inexistent în satele izolate din R. Moldova
În Republica Moldova există localități unde transportul public ajunge doar o dată pe zi, de câteva ori pe săptămână sau nu circulă deloc. Acestea sunt, în special, sate mici din zonele rurale izolate din nordul și sudul țării. Localitățile sunt situate la distanțe mari de centrele raionale și nu sunt străbătute de trasee naționale. Astfel, accesul locuitorilor la servicii precum sănătatea, educația sau locurile de muncă este limitat.

Locuitorii satelor Iserlia, Carabiber, Ivanovca și Bogdanovca din raionul Basarabeasca sunt doar câteva dintre localitățile unde problema transportului public este acută. Contactați de IPN, reprezentanții Consiliului Raional Basarabeasca au explicat faptul că oamenii pot să se deplaseze în centrul raional doar cu automobilul personal. Până nu demult era posibilă și deplasarea cu trenul, însă această cale de acces este închisă, transmite Știri.md.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a enumerat mai multe localități care se confruntă cu aceeași problemă. Printre acestea se numără sate din raioanele Cantemir - Lărguța, Acui, Bobocica, Leova - Tomaiul Nou, Băiuș, Soroca - Rudi, Nimereuca și Râșcani - Lupăria, Ivănești, unde accesul la transport este limitat sau inexistent.
Principalele cauze ale lipsei sau rarității curselor de transport sunt legate de scăderea populației rurale, susține MIDR. Din perspectiva operatorilor economici, aceste rute devin nerentabile, deoarece numărul mic de pasageri nu acoperă cheltuielile de exploatare. Totodată, starea precară a drumurilor în multe zone rurale complică și mai mult rețeaua serviciilor de transport.
Potrivit MIDR, Agenția Națională Transport Auto gestionează programele interraionale și internaționale. Consiliile raionale se ocupă de traseele raionale, iar consiliile locale și municipale au în responsabilitate transportul local. Până în prezent, doar operatorii de transport puteau decide deschiderea rutelor. Acum, consiliile locale pot solicita direct înființarea unor trasee noi, adaptate nevoilor locuitorilor.
MIDR prezintă municipiul Edineț, drept un exemplu de succes. Or, aici, cu sprijinul Uniunii Europene și al Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, administrația locală a achiziționat mai multe mijloace de transport pentru a organiza curse regulate pe plan local.
Pentru a îmbunătăți situația transportului public local, ministerul analizează optimizarea rutelor existente și formarea asociațiilor intercomunitare care să coordoneze serviciile de transport. De asemenea, se ia în calcul extinderea mecanismului Public Service Obligation, care să permită subvenționarea transportului rutier regulat în aceste regiuni.