main logo
1845

Transnistria: Povestea profesorilor eroi care luptă pentru limba română

Și-au asumat rolul nu doar de dascăli, ci și de luptători ai culturii și identităţii naţionale. Este vorba despre profesorii eroi, care predau în limba română la liceul Lucian Blaga din regiunea transnistreană. Și în prezent, pentru ei, fiecare zi e o nouă provocare.

Transnistria: Povestea profesorilor eroi care luptă pentru limba românăFoto: tv8.md

În cadrul unui reportaj marca TV8.md, profesorii au povestit cum timp de 30 de ani, s-au luptat ca să păstreze acolo spiritul nostru identitar si valorile naţionale, transmite Știri.md.

lon lovcev este unul dintre cei mai cunoscuți luptători ai valorilor naționale de pe ambele maluri ale Nistrului. Timp de 30 de ani a fost directorul unicului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol. În pofida provocărilor și presiunilor din partea regimului separatist și-a dedicat jumătate din viață ca elevii din regiune să poată studia în limba maternă.

„Liceul este totul, este creația noastră, este sufletul nostru. Meritul nostru este că am putut să scoatem mii de copii din ideologia asta, îndoctrinată, aici în Tiraspol”, a spus el.

În cei peste 30 de ani de luptă, profesorii au spus că au muncit cu intensitate maximă, iar cu fiecare an care a trecut au devenit mai rezistenți. Acum își fac meseria cu bucurie și împlinire.

Tatiana Andrieș este profesoară de limba și literatura română și şi a spus că sta în fata copiilor din prima zi de deschidere a instituţiei. În'pofida tuturor obstacolelor, susține că a fi profesoară este cea mai frumoasă menire pentru ea.

„Permanent erau evenimente de încordare emoțională, negative, pentru că întotdeauna a fost unica dorință a autorităților din această localitate si din zonă, să distrugă tot ce este românesc. Nu-mi imaginez o altă profesie, find că după mine este cea mai frumoasă, profesie, avem cei mai frumoși copii, lucrăm cu cel mai perfect material, pe care l-a creat marele tot”, spune ea.

Liceul Lucian Blaga a fost înființat pe întâi septembrie 1991, pe atunci şcoala moldovenească nr. 20 din or. Tiraspol, singura instituție cu predare în limba română. De-a lungul timpului, întregul colectiv profesoral a fost ținta mai multor atacuri din partea autorităţilor separatiste. Printre acestea impunerea trecerii tuturor școlilor moldovenești la studierea în grafia chirilică, refuz pentru acordarea licenţei de activitate, care a fost cerută de administrația școli, amenințări constante. 

Efectivul de milițieni din zonă a intrat în școală şi a distrus tot ce le-a căzut sub mâini. Totuși, cadrele didactice au rezistat presiunilor și niciodată nu s-au gândit să facă vreun pas înapoi.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării